AEX 7,33% hoger door nucleaire optie

De AEX daalde vorige week fors en bereikte zelfs het laagste niveau van 2010. Maandag schoot de index echter niet minder dan 7,33% de lucht in en sloot op een stand van 335,24 punten, na het in het weekend… De AEX daalde vorige week fors en bereikte zelfs het laagste niveau van 2010. Maandag schoot de index echter niet minder dan 7,33% de lucht in en sloot op een stand van 335,24 punten, na het in het weekend aangekondigde monsterpakket en de nucleaire optie. De AEX is, dankzij het sterke herstel, opnieuw boven het 200-daags voortschrijdende gemiddelde gesloten. De AEX sloot vorige week niet alleen onder dit gemiddelde, maar doorbrak zelfs de stijgende steunlijn van de afgelopen maanden. De grote vraag onder beleggers is of de AEX het herstel weet voort te zetten en boven de steunzone van februari weet te blijven.
De Europese schuldencrisis ging afgelopen weekend een nieuwe fase in doordat landen van de Europese Unie (EU) akkoord gingen met een monsterlijk steunplan. Dit steunplan bedraagt maar liefst € 500 miljard om eurolanden te helpen die in financiële nood komen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is daarnaast bereid om € 220 miljard bij te dragen. Vrijdagavond nabeurs stemde de EU reeds in met de eerder toegezegde lening van € 80 miljard voor het ‘noodlijdende’ Griekenland bovenop de miljarden van het IMF. Omgerekend wordt er niet minder dan € 10.000 per Griek aan Griekenland gegeven. Net als bij de banken wordt bij de landen gekozen om meer krediet te geven aan degene die hun huidige krediet niet meer kunnen betalen. Het ‘biljoen euro plan’ in combinatie met de omstreden ‘nucleaire optie’ is de laatste optie voor Europa.
De Griekse president Papandreou waarschuwde vorige week na hevige rellen tegen het regeringsbeleid dat Griekenland “aan de rand van de afgrond” staat. De rellen hadden vorige week de dood van een drietal bankmedewerkers tot gevolg, nadat gemaskerde betogers molotovcocktails in het bankgebouw hadden gegooid.
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de ‘nuke’-knop ingedrukt en gaat massaal staatsobligaties van (failliete) eurolanden opkopen. Deze ‘nucleaire optie’ moet “de diepte en liquiditeit in marktsegmenten die disfunctioneel zijn, garanderen.” Als gevolg van de onrust op de financiële markten is de handel in bepaalde staatsobligaties tot stilstand gekomen. Door zelf staatspapier te gaan opkopen, wil de centrale bank de handel nieuw leven inblazen. Hiermee kopieert Trichet de acties van Ben S. Bernanke die namens de Fed al sinds ruim een jaar de balans tot in het oneindige aan het verlengen is. Het is opmerkelijk dat de ECB geen details gaf over de omvang, aard en timing van de aankopen. Naar verluidt zouden “alle centrale banken van de eurozone” reeds actief zijn op de markt voor staatspapier.
Naast de ‘financials’ profiteerden grondstofgerelateerde fondsen van de forse opleving van de markten. AEX-indexzwaargewicht ArcelorMittal steeg meer dan 9%. SBM Offshore steeg ook fors, evenals Fugro. De koers van de bodemonderzoeker steeg circa 8%, gecorrigeerd voor een dividenduitkering van € 1,50.
De daling van de afgelopen weken kan weliswaar worden gekenmerkt als een correctie binnen de stijgende trend van de afgelopen maanden, maar de heftigheid ervan is zorgwekkend. Vanwege deze daling viel de AEX helemaal terug tot het steunniveau van februari. Het is geen teken van kracht dat het 200-daags voortschrijdende gemiddelde werd doorbroken, alsmede de stijgende steunlijn van de afgelopen maanden. Gisteren zette de AEX een zeer sterk herstel in. Het is van groot belang dat de AEX boven het dieptepunt van dit jaar weet te blijven. Mocht de AEX daarentegen de dalende lijn vervolgen, dan is het huidige herstel niets meer of minder dan een ‘dead cat bounce’. Indien de AEX het 61,8% Fibonacci retracement level, gemeten vanaf de top in april en de recente bodem, weet te overwinnen, dan kunnen lijkt de daling van vorige week een ‘false move’.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in Fugro en SBM Offshore.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting