AEX aarzelt rond 200-daags gemiddelde

De AEX-index ging vrijdag 0,6% hoger het weekeinde in op een stand van 324,42 punten. De AEX scheerde vorige week langs de rand van de afgrond, zijnde de 300-puntensteunzone. Het is een teken van kracht… De AEX-index ging vrijdag 0,6% hoger het weekeinde in op een stand van 324,42 punten. De AEX scheerde vorige week langs de rand van de afgrond, zijnde de 300-puntensteunzone. Het is een teken van kracht dat de AEX sinds september vorig jaar diverse malen wist op te veren vanaf de 300-puntenzone. Een doorbraak van deze belangrijke steunzone zou tot een forse daling kunnen leiden. Het eind mei voltooide omkeerpatroon, in de vorm van een ‘island reversalÂ’, is nog steeds intact wat een positief teken is. De AEX herstelt evenwel binnen de dalende trend die eind april van start is gegaan. De volgende horde is de lagere top rond 343 punten.
Marvin Odum stelde dat Royal Dutch Shell serieus naar de overnamemogelijkheden gaat kijken, mocht British Petroleum onderdelen gaan afstoten. Er zal volgens de topman van de Amerikaanse Shell-activiteiten echter wel meer duidelijkheid moeten komen omtrent de schadeclaims vanwege de olieramp in de Golf van Mexico.
Tsjechische mededingingsautoriteiten hebben aangegeven een onderzoek in te stellen naar Ahold. Naar verluidt zou de Zaanse grootgrutter misbruik maken van zijn marktpositie in het Centraal-Europese land. Uit cijfers van marktonderzoeker GfK blijkt dat de omzet van de Nederlandse supermarkten in de eerste helft van dit jaar amper is gegroeid: +0,2% op jaarbasis tot € 15,62 miljard. Supermarkten deden in de maand juni echter wel goede zaken. Mede dankzij het WK voetbal, steeg de omzet in juni met 2,8% op jaarbasis.
Het ING Economisch Bureau stelde in een rapport dat het uiteenvallen van de eurozone kan leiden tot een Nederlandse economische krimp van circa 10%. Volgens de onderzoekers valt de kredietcrisis hierbij in het niet, mocht zich dit scenario voltrekken. De onderzoekers van ING bekeken verschillende scenario’s rondom de euro: van de uittreding van Griekenland alleen, tot aan de totale ineenstorting van de eurozone.
De Britse zakenkrant Financial Times meldde dat de Zwitserse centrale bank SNB mogelijk een miljardenverlies heeft geleden vanwege het kopen van euro’s ten koste van de eigen munt. Naar verluidt zal SNB medio augustus een ‘papieren verliesÂ’ tot CHF 10 miljard (circa € 7,5 miljard) rapporteren vanwege deze manipulatie. De Zwitserse frank steeg dankzij de Europese schuldencrisis. Een aantrekkende frank maakt de export van Zwitserland duurder, terwijl de kans op wanbetaling door buitenlanders, die schulden hebben uitstaan in Zwitserse francs, kunnen toenemen. SNB is in tegenstelling tot een aantal andere Europese centrale banken geen staatsbank. Zwitserse banken bezitten 61% van het kapitaal.
De AEX scheerde onlangs opnieuw langs de rand van deze afgrond, zijnde de 300-puntensteunzone. Een doorbraak van deze steungrens kan een verdere daling van de AEX ‘triggeren’. Vooralsnog weet de AEX aan een verdere daling te ontsnappen door op te veren binnen de dalende trend sinds eind april. Daarbij is top rond 343 punten een belangrijke horde. Het ‘island reversal’-patroon van eind mei alsmede de 300-puntensteunzone, zijn nog intact wat positieve aanknopingspunten zijn. Echter, het lange termijn 200-daags voortschrijdende gemiddelde loopt nog steeds vlak. De AEX is de afgelopen maanden hier diverse malen onder gedoken.
 
De AEX consolideert al tien maanden binnen een de bandbreedte tussen 300 punten en 360 punten, zonder per saldo terrein te winnen. BeursBulletin handhaaft een evenwichtige portefeuille. Daarbij zijn sterk presterende aandelen gekocht, terwijl een aantal winstgevende shortposities in zwakke fondsen zijn ingenomen. Geduldig blijven wij wachten op een uitbraak en een duidelijke trend. Totdat de AEX richting heeft gekozen, blijven wij geduld betrachten en blijven wij alert.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft posities in de Ahold en Royal Dutch Shell.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting