AEX als een raket gelanceerd

De AEX schoot donderdag als een raket omhoog en sloot 5,1% hoger op 232,05 punten. Dit is een uitzonderlijk sterk herstel dat plaatsvindt binnen de dalende trend. Het is voor de korte termijn zeer bemoedigend… De AEX schoot donderdag als een raket omhoog en sloot 5,1% hoger op 232,05 punten. Dit is een uitzonderlijk sterk herstel dat plaatsvindt binnen de dalende trend. Het is voor de korte termijn zeer bemoedigend dat de hardnekkige neklijn rond 227 punten is doorbroken. Daarmee werd andermaal een zware hindernis overwonnen. Dit geschiedde donderdag middels een opwaarts koershiaat, waardoor er zelfs een positief island reversal-patroon is gevormd. Gloort er eindelijk licht aan het einde van tunnel of is dit de zoveelste tegemoet razende trein?
Arcelor Mittal is vrijwel het enige fonds binnen de AEX dat de Amsterdamse hoofdgraadmeter kan maken of breken. ’s Werelds grootste staalconcern steeg maar liefst 14,5% naar € 18,30. De AEX-zwaargewicht wist een bestaande kredietfaciliteit uit te breiden met $ 1,2 miljard, waarmee de bestaande looptijden worden verlengd tot 2012.
Océ spande evenwel de kroon middels een koerswinst van 43,8%. De printer- en kopieermachinefabrikant behaalde zowaar een nettowinst van € 15,3 miljoen, terwijl analisten rekenden op een nettoverlies van € 8 miljoen. Het is opmerkelijk dat de analisten er zover naast zaten. Ondanks dat Océ voor de rest van dit jaar niet op herstel rekent, vloog het aandeel de lucht in.
Peptalks vanuit Londen deden donderdag wonderen. Aldaar is tijdens het topoverleg van de G20, overeenstemming bereikt om het Internationaal Monetair Fonds (IMF) meer armslag te geven. Het IMF krijgt $ 500 miljard extra tot zijn beschikking krijgen om de financiële stabiliteit in de wereld te versterken. De munitie van het fonds om de wereldeconomie te stimuleren, bedraagt $ 1000 miljard. Ook Nederland zal een forse extra bijdrage leveren, waarvoor minister Wouter Bos geld zal moeten lenen op de kapitaalmarkt. Bij een verdubbeling van de IMF-fondsen ging de minister van Financiën nog uit van een Nederlandse bijdrage van € 5,3 miljard. Aangezien het budget verdrievoudigd wordt, zal de Nederlandse belastingbetaler uiteraard nog dieper in de buidel moeten tasten.
De Europese Centrale Bank verlaagde gisteren de rente met ‘een kwartje’ naar een historisch dieptepunt van 1,25%. De markt ging echter uit van een forsere renteverlaging naar 1%. Vandaag zullen er Europese detailhandelscijfers worden gepubliceerd.
Wall Street zette de rally van de afgelopen weken vrolijk voort. De Amerikaanse indices schoten de lucht in, alsmede de olieprijs. De prijs van het zwarte goud noteerde donderdag zelfs meer dan 7% hoger, vanwege hoop op een (spoedig) economisch herstel. De koperprijs bereikte zelfs een hoogste punt in vijf maanden. De Amerikaanse staatsobligaties verloren echter terrein, daar beleggers uit veilige assets vluchten en juist aandelen kochten. De fabrieksorders stegen in februari met 1,8% na 6 maanden onafgebroken te zijn gedaald. Economen verwachtten juist een daling van 1,1%. De Amerikaanse arbeidsmarkt blijft echter een bron van zorg. De zogenoemde continuous claims stegen opnieuw naar een hoogterecord. Vandaag staan de belangrijkse maandelijkse Amerikaanse banencijfers op het programma. Daarnaast word de ISM Services Index over maart gepubliceerd.
De AEX is deze week bijzonder sterk teruggekomen en vormde gisteren zelfs een positief island reversal-patroon. Hiermee doorbrak de index in één klap de neklijn rond 227 punten. De positieve divergentie tussen de koopkrachtindicator RSI en de AEX biedt de markt nog steeds steun. Vooralsnog kunnen we ons vastklampen aan de hogere bodems sinds begin maart. Aangezien het herstel plaatsvindt binnen de lange termijn trend, dienen we echter wel op onze hoede te blijven. De AEX moet circa 10% herstellen voordat de forse daling sinds 1 januari ongedaan wordt gemaakt en er überhaupt een plus voor dit jaar wordt genoteerd. Het recente herstel biedt evenwel weer perspectief.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
AEX Verwachting