AEX balanceert op het randje

Hoewel de AEX woensdagmiddag voor korte tijd in de min dook, kon de handelsdag toch met winst worden afgesloten: +0,8%, op 334,24 punten. Maandag stortte de AEX in een ravijn, waarbij een dieptepunt rond… Hoewel de AEX woensdagmiddag voor korte tijd in de min dook, kon de handelsdag toch met winst worden afgesloten: +0,8%, op 334,24 punten. Maandag stortte de AEX in een ravijn, waarbij een dieptepunt rond 310 punten werd bereikt. Dit niveau correspondeert met het derde Fibonacci retracement level en markeert tevens het dieptepunt van 2004. Beleggers hielden daags daarna hun hart vast: zou er nog een zware klap volgen? De genadeslag bleef (vooralsnog) uit. Nu zal moeten blijken of het derde Fibonacci correctie niveau dé bodem was. Gezien de divergentie tussen de RSI en de AEX-index is een (fors) herstel mogelijk. Voorwaarde is wel, dat de AEX zich weet te handhaven boven 310 punten. Lukt dat niet, dan moet voor het ergste gevreesd worden.
De Amerikaanse Senaat heeft het reddingsplan voor de financiële sector goedgekeurd. Het plan is uitgebreid met een reeks populaire belastingverlagingen. De kans neemt toe dat ook het Huis van Afgevaardigden zich nu achter het nieuwe plan zal scharen. Volgens het Britse onderzoeksinstituut Markit is de inkoopmanagersindex voor de verwerkende industrie in de eurozone over september neerwaarts herzien tot een stand van 45 punten versus de eerdere gerapporteerde 45,3 punten. Hiermee is de PMI-index in de eurolanden op het laagste niveau sinds december 2001 beland. In augustus stond de index nog op 47,6 punten. Een cijfer onder 50 geeft krimp aan en een cijfer boven 50 duidt op groei. De detailhandelsverkopen in Duitsland over augustus kwamen hoger uit dan verwacht. De verkopen namen toe met 3,1%, terwijl er op een toename van slechts 0,5% werd gerekend.
De financials hielden dinsdag de gemoederen van beleggers (wederom) bezig. Aegon ging gedurende de ochtendhandel zwaar onderuit door geruchten dat de verzekeraar mogelijk meer afschrijvingen moet doen op zijn Amerikaanse beleggingsportefeuille. Uiteindelijk werd het koersverlies teruggebracht tot 2%. Eerder dit jaar werd Aegon al behoorlijk geraakt door het omvallen van de Amerikaanse banken Washington Mutual en Lehman Brothers. Fortis zette daarentegen de ‘opmars’ van dinsdag overtuigend voort.  Fortis en het Chinese Ping An zien af van het opzetten van een joint venture op het gebied van vermogensbeheer. “Beleggers stonden niet echt te springen toen het pareltje van Fortis verkocht zou worden”, aldus een handelaar. De deal met Ping An werd volgens hem uit geldnood gemaakt. “Voor veel beleggers is er nu opluchting dat de overeenkomst niet doorgaat.”
De grootste Amerikaanse salarisstrookverwerker ADP meldde dat er vorige maand in de private sector 8000 banen verloren zijn gegaan. Analisten rekenden op een afname van de werkgelegenheid met circa 60.000 banen. Er was echter ook een zware tegenvaller: in de loop van de middag werd bekend dat de Amerikaanse inkoopmanagersindex in de maand september is gedaald van 49,9 punten naar 43,5 punten. Deskundigen hadden gerekend op een daling tot 49,5 punten. De forse daling wijst erop dat de Amerikaanse economie er allesbehalve florissant voorstaat. Donderdag kunnen opnieuw macrocijfers vanuit de VS het sentiment op de beursvloer beïnvloeden: om 14:30 uur zal bekend worden hoeveel Amerikanen afgelopen week voor het eerst een werkloosheidsuitkering hebben aangevraagd. Om 16:00 uur worden de fabrieksorders over augustus gepubliceerd. Op het Europese continent zullen onder meer de producentenprijzen worden gepubliceerd. Tevens zal de ECB een rentevergadering beleggen.
Het derde Fibonacci retracement level (circa 310 punten) fungeerde maandag als een vangnet, waardoor de AEX tot nu toe voor verdere rampspoed werd bespaard. Wel is het van essentieel belang dat de AEX zich boven dit niveau weet te handhaven. De AEX bevindt zich derhalve op een tweesprong: boven 310 punten zijn er kansen op een verder herstel, bij een doorbraak van dit steunniveau gaan vervolgens wederom alle alarmbellen rinkelen.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
AEX Verwachting