AEX balanceert tussen hoop en vrees

De Europese schuldencrisis, met Griekenland en Portugal in de hoofdrol, drukte opnieuw het sentiment in Amsterdam. De AEX-index dook deze week naar het laagste punt van dit jaar. De AEX zette vervolgens een herstel in en kwam zodoende met de schrik vrij. Desalniettemin is het een veeg teken dat de bodem van maart werd doorbroken.

Op dagbasis… De Europese schuldencrisis, met Griekenland en Portugal in de hoofdrol, drukte opnieuw het sentiment in Amsterdam. De AEX-index dook deze week naar het laagste punt van dit jaar. De AEX zette vervolgens een herstel in en kwam zodoende met de schrik vrij. Desalniettemin is het een veeg teken dat de bodem van maart werd doorbroken.

Op dagbasis wordt het met de dag spannender: terwijl de AEX verder bergafwaarts gleed, bleef de Relatieve Sterkte Index boven de rand van de afgrond hangen. Het oversold-gebied (een RSI-waarde onder 30%) is op een haar na genaderd. De neerwaartse koershiaten rond 360 respectievelijk 354 punten staan nog open. Zolang deze koershiaten niet zijn gesloten, blijven de beren aan de bal.

De dalende trend van de afgelopen weken is nog steeds intact. De AEX is zelfs onder het 200-daags voortschrijdend gemiddelde gedoken, dat echter nog steeds een stijgende curve vertoont. De positieve divergentie lijkt te duiden op bodemvorming.

Op weekbasis is er geen enkele reden tot paniek, daar de RSI nog steeds binnen de bull market range noteert. De RSI is tot de onderzijde van deze range (40%) gedaald. De AEX zal de opgaande lijn spoedig moeten hervatten, om een verslechterende technische staat af te wenden. Het is evenwel een positief teken dat de koopkrachtindicator in februari nog een waarde boven 70% bereikte, waarmee de bull market range werd bevestigd.

De Duitse DAX en de Amerikaanse Dow Jones Index geven eveneens geen reden tot het spelen van paniekvoetbal. Beide toonaangevende indices noteren nog steeds boven het dieptepunt van april en zitten in een stevige uptrend. Pas als deze belangrijke indices verder onder druk komen te staan en daarmee de stijgende trend verlaten, is er reden tot zorg. Voor de AEX is het zaak om zich boven de steunzone rond 340 punten te handhaven.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Drs. Harm van Wijk
De auteur heeft posities in de AEX.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

AEX Verwachting