AEX: begint de ballon leeg te lopen?

De AEX-index ging 2010 voortvarend van start en bereikte maandag 11 januari 2010 een top op 345,56 punten. Na dit laatste wapenfeit, weet de index echter niet meer te overtuigen. Wat zorgwekkend blijft,… De AEX-index ging 2010 voortvarend van start en bereikte maandag 11 januari 2010 een top op 345,56 punten. Na dit laatste wapenfeit, weet de index echter niet meer te overtuigen. Wat zorgwekkend blijft, zijn de diverse waarschuwingssignalen die wij hier al eerder aangaven.
Zo blijven de volumes op de (Nederlandse) aandelenmarkt aan de lage kant. Een stijging die gepaard gaat met een stijgend volume is nu eenmaal krachtiger dan een stijging bij een dalend volume. Dit verschijnsel komen we niet alleen op de Amsterdamse beurs tegen. Daarnaast loopt de Volatiliteitsindex (VIX) de afgelopen dagen langzaam weer op. Dit duidt erop dat beleggers een steeds hogere premie willen betalen om hun aandelenportefeuilles te beschermen.
Bovendien konden grote beleggers met extreem goedkoop geld (de rente voor de dollar staat rond nul), lucratieve trades opzetten. Vooral banken profiteerden hiervan. Middels ‘gratis geld’ konden banken aandelen, obligaties, grondstoffen en andere ‘assets’ kopen. Dit spelletje gaat goed zolang de rente laag blijft en/of de leenvaluta niet in waarde stijgt en/of de ‘assets’ in waarde blijven toenemen. Zodra deze posities verliesgevend worden, gaat de spiraal (hard) de andere kant op draaien.
Het afgelopen jaar stegen de aandelen- en grondstoffenkoersen hand in hand met de stijgende euro/dollar. De euro daalt echter de laatste tijd fors in waarde. Steeds meer eurolanden komen in zware financiële problemen, zoals Griekenland, Spanje en Portugal. Vooralsnog heeft de verzwakkende euro/dollar niet tot een verkoopgolf op de Europese aandelenmarkten geleid.
Zolang de index boven de steunzone rond 296 punten noteert, blijft een positieve visie echter gerechtvaardigd. Nu de korte termijn steunzone rond 334 punten is doorbroken, is een volgend waarschuwingsschot gelost.
AEX Verwachting