AEX bereikt dieptepunt 2011

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">De AEX herstelde dinsdag enigszins van de averij die de index maandag opliep. Ondanks het herstel, wist de AEX het koershiaat rond 345 punten dat maandag werd gevormd, niet te dichten. Dit is al de derde neerwaartse gap in mei die niet is gesloten. Daarmee wordt aangegeven dat de beren nog steeds aan zet zijn. Vanochtend bereikte de AEX zelfs het…

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">De AEX herstelde dinsdag enigszins van de averij die de index maandag opliep. Ondanks het herstel, wist de AEX het koershiaat rond 345 punten dat maandag werd gevormd, niet te dichten. Dit is al de derde neerwaartse gap in mei die niet is gesloten. Daarmee wordt aangegeven dat de beren nog steeds aan zet zijn. Vanochtend bereikte de AEX zelfs het dieptepunt voor dit jaar.

Intraday is de technische staat van de AEX zeer verslechterd, waarbij de RSI het oversold-gebied heeft bereikt. Wel kunnen we positieve divergentie tussen de RSI en de AEX waarnemen, wat bemoedigend is. Bij positieve divergentie worden hogere bodems in de RSI gevormd, terwijl de AEX nieuwe dieptepunten bereikt. Vooralsnog noteert de koopkrachtindicator onder 60%, oftewel de bear market range is nog steeds intact. De eerste uitdaging van de stieren is om de sterk dalende trend vanaf de 360-puntengrens, alsmede de 60%-grens, te doorbreken.

Op dagbasis is de Relatieve Sterkte Index langs de rand van de afgrond gescheerd. De gevarenzone, oftewel het oversold-gebied, ligt onder 30%. Een tweetal neerwaartse koershiaten, rond 360 punten respectievelijk 354 punten, werd gevolgd door een derde gap rond 345 punten. Zolang deze koershiaten open staan, zijn de beren aan zet. De AEX is inmiddels onder het 200-daags voortschrijdend gemiddelde gedoken, wat echter nog steeds stijgt.

Op weekbasis noteert de RSI nog steeds binnen de bull market range, al daalt de RSI wel tot de onderzijde van deze range, richting 40%. De koopkrachtindicator noteerde in februari boven 70%, wat sinds 2006 niet meer is voorgekomen. De toonaangevende Duitse DAX en de Amerikaanse Dow Jones zijn deze week eveneens wat onder druk komen, vanwege de toenemende schuldenperikelen in de eurozone. Zolang beide indices echter boven het dieptepunt van april noteren, is er geen reden tot paniek. Temeer, daar de Duitse en Amerikaanse indices zelfs meerjarige recordniveaus bereikten, wat een sterk teken is.

Voor de AEX is het echter wel belangrijk dat het herstel spoedig wordt ingezet, anders verslechtert het beeld op weekbasis eveneens. Een significante doorbraak van de steunzone rond 342 punten, zal het sein op rood zetten, daar in dat geval de neergaande trend vanaf februari opnieuw wordt ingezet. De daling van vanochtend is derhalve een veeg teken.

Met vriendelijke groet,

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">www.beursbulletin.nl

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">www.beleggen.com

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">        
Drs. Harm van Wijk

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

AEX Verwachting