AEX bereikt nieuw dieptepunt 2011

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">De AEX hield het dinsdag en vandaag andermaal niet droog en scherpte het dieptepunt voor dit jaar verder aan. De AEX eindigde gisteren 1,4% lager op een stand van exact 320 punten. De markten werden gegeseld door slechte macrocijfers vanuit de VS, alwaar Joe Sixpack voor het eerst in 20 maanden minder heeft geconsumeerd. Vanwege de nieuwe low…

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">De AEX hield het dinsdag en vandaag andermaal niet droog en scherpte het dieptepunt voor dit jaar verder aan. De AEX eindigde gisteren 1,4% lager op een stand van exact 320 punten. De markten werden gegeseld door slechte macrocijfers vanuit de VS, alwaar Joe Sixpack voor het eerst in 20 maanden minder heeft geconsumeerd. Vanwege de nieuwe low blijft de dalende trend van de afgelopen maanden uiteraard intact. Het scenario van een hogere, danwel dubbele bodem op dagbasis, kan inmiddels de prullenbak in.

De rente in Spanje en Italië liepen verder op en noteren boven 6% voor de 10-jaarsleningen. In Italië is daardoor een spoedberaad in gepland. Indien deze rentes verder gaan oplopen, dan zijn de rapen gaar. De daling bij de Dow telt nu 8 dalende dagen op rij. De laatste keer dat dit gebeurde, was op het dieptepunt van de financiële crisis in oktober 2008.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Uurbasis
Op uurbasis zakte de RSI, evenals de AEX, door zijn hoeven. De koopkrachtindicator slaagde er niet in om boven 60% uit te breken en daalde vervolgens tot onder 30%. Daarmee wordt de bear market range weer bevestigd. De downtrend vanaf de 340-puntengrens is nog steeds niet doorbroken. De AEX heeft nu een waarde bereikt die ook in september vorig jaar werd genoteerd.
 
Dagbasis
De AEX liet maandag een bearish engulfment zien ten opzichte van de twee voorgaande handelsdagen: maandag overschreed de AEX allereerst de high, maar eindigde (ver) onder de low van vrijdag. Dinsdag en vandaag kreeg dit bearish patroon een vervolg. Kortom, de beren zitten nog steeds stevig in het zadel.

De koopkrachtindicator RSI is op dagbasis, vanwege de forse daling van de afgelopen handelsdagen, verder weggezakt richting de 30%-gevarenzone. Indien de RSI onder 30% duikt, zal ook op dagbasis de bear market range worden bevestigd.

Weekbasis
Op weekbasis zakt de RSI verder weg richting de oversold-grens van 30%. De AEX heeft inmiddels de laagste koers van vorige week doorbroken waarmee de dalende trend een vervolg heeft gekregen.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">
Het beeld is er niet fraaier op geworden daar de AEX onder 323 punten is gezakt. Een valide doorbraak van deze steungrens (indien de AEX deze week niet sterk weet te herstellen) betekent een nieuwe impuls voor de dalende trend.

Vanwege de correctie zijn er natuurlijk ook kansen om bijvoorbeeld ondergewaardeerde aandelen in portefeuille op te nemen. Zelfs in dalende markten kunnen fondsen die deel uitmaken van de RatioPortefeuilletegen de markt in omhoog gaan.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Sommige (Ratio)fondsen wisten de afgelopen maanden, zelfs jaren, diverse correcties te trotseren en bereikten vervolgens (meerjarige) recordniveaus. Met rationeel beleggen, wordt duidelijk een beter resultaat behaald dan op gevoel beleggen.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">
Met vriendelijke groet,

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">www.beursbulletin.nl

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">www.beleggen.com

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">        
Drs. Harm van Wijk

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt"> 

AEX Verwachting