AEX bereikt nieuw dieptepunt november

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">De AEX liet gisteren de winst weer volledig uit handen glippen en sloot 0,4% lager op 271,61 punten. Donderdag werd een nieuw dieptepunt voor november bereikt. De Europese schuldencrisis zorgde opnieuw voor de nodige onrust. Het regent downgrades in Europa. Nadat Frankrijk werd gewaarschuwd voor een downgrade, ligt nu ook België op het…

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">De AEX liet gisteren de winst weer volledig uit handen glippen en sloot 0,4% lager op 271,61 punten. Donderdag werd een nieuw dieptepunt voor november bereikt. De Europese schuldencrisis zorgde opnieuw voor de nodige onrust. Het regent downgrades in Europa. Nadat Frankrijk werd gewaarschuwd voor een downgrade, ligt nu ook België op het hakblok.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Europa heeft er weer een junk-lidstaat bij: nadat Griekenland en Ierland al eerder deze status hebben gekregen van diverse kredietbeoordelaars, is Portugal nu aan de beurt. Fitch verlaagde de kredietwaardigheidsstatus voor Portugal naar BB+, waarmee het een ‘junkstatus’ heeft gekregen. Moody’s heeft de kredietwaardigheid van de Hongaarse overheidsobligaties verlaagd naar junk. De Hongaren willen zo snel mogelijk de euro in voeren, ondanks de problemen binnen de eurozone.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">De Portugese hoofdindex steeg donderdagochtend desalniettemin. Het lijkt erop dat beleggers een nog lagere waardering hadden verwacht. De PSI noteert op het laagste punt van de afgelopen acht jaar en lijkt op weg naar de bodem van 2002.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Weekbasis

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">De AEX wist ook deze week niet te overtuigen en doorbrak het 61,8% Fibonacci steunniveau, gemeten vanaf het dieptepunt van dit jaar rond 256 punten tot aan de top van oktober rond 318 punten.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">De AEX heeft nog één handelsdag om een nieuwe negatieve bar op weekbasis af te wenden. De dalende trend sinds het voorjaar is intact, met als recent wapenfeit een nieuwe low voor november. De dalende RSI baart zorgen, aangezien de koopkracht steeds verder afneemt en nog steeds onder de 60%-grens noteert. De RSI zal derhalve snel moeten opveren om hoop te kunnen bieden aan de stieren.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Dagbasis

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Door de recente ontwikkelingen hebben de stieren steeds minder troefkaarten in handen. De hoop is nu gevestigd op de vorming van een hogere bodem boven de low van dit jaar rond 256 punten. De index zal de dalende trend van de afgelopen weken snel moeten doorbreken. De RSI blijft in een zorgwekkende bear range gevangen en koerst steeds verder zuidwaarts.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Uurbasis

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Op uurbasis veerde de RSI kortstondig op, maar daalde vervolgens opnieuw richting oversold-gebied (onder 30%). Vooralsnog zijn er op zowel de langere, als de kortere time frames maar weinig positieve aanknopingspunten te vinden en blijft de index derhalve gevangen in de dalende trend(s).

Een opleving boven de bodem van september of oktober zou een prachtige kans bieden. Voor derivatenbeleggers hebben zich natuurlijk al heel veel kansen voorgedaan. De ProtectiePortefeuille heeft van de huidige turbulentie opnieuw kunnen profiteren: dit jaar een winst van 54,5% en dat terwijl de AEX in 2011 24,7% verloor.

Met vriendelijke groet,

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">www.beursbulletin.nl

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">www.beleggen.com

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">www.de-beurs.nl

MARGIN: 0cm 0cm 0pt"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Drs. Harm van Wijk

MARGIN: 0cm 0cm 0pt"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.