AEX bereikt nieuw dieptepunt

De afgelopen week vervolgde de AEX de duikvlucht en raakt daarbij in een vrije val. Door de daling met circa 15% werden alle Fibonacci retracement levels als luciferhoutjes doorbroken. Vooralsnog werd… De afgelopen week vervolgde de AEX de duikvlucht en raakt daarbij in een vrije val. Door de daling met circa 15% werden alle Fibonacci retracement levels als luciferhoutjes doorbroken. Vooralsnog werd deze daling een halt toegeroepen rond 280 punten. Hiermee bereikte de AEX een nieuw meerjarig dieptepunt.
In navolging van Amerika, gingen ook de Europese ministers van Financiën het afgelopen weekend in crisisberaad. Diverse Duitse, Nederlandse en Belgische financiële instellingen vielen om of balanceerden aan de rand van de afgrond. In IJsland is inmiddels vrijwel de gehele bankensector door het ijs gezakt, inclusief de Nederlandse dochter Icesave.
Nederland werd via een ‘wisseltruc’ van Wouter Bos eigenaar van het noodlijdende Fortis. De miljardenverslindende reddingsoperatie van Bos, die inmiddels minimaal € 3600 per hoofd van de bevolking heeft gekost, lijkt vooralsnog weinig effect te sorteren. De onrust op de Amsterdamse beurs is tot ongekende hoogte gestegen. De AEX-volatiliteitsindex VIX heeft met een waarde boven 70 een nieuw record bereikt: de paniek is enorm.
De vraag is of de paniek inmiddels een climax heeft bereikt. Dit zou dan weer kansen kunnen bieden. Een groot aantal fondsen is voor de helft of zelfs een kwart van de prijs van vorig jaar te koop. BeursBulletin heeft de aandelenposities grotendeels afgebouwd en bovendien de resterende posities afgedekt. Er is dus voldoende ruimte om interessante aandelen te kopen. Daarbij is het uiteraard zaak om het kaf van het koren te scheiden en het neerwaarts risico te blijven afdekken. De divergentie tussen de RSI en de AEX-index vormt daarbij nog een lichtpuntje, hoewel dit geen garantie is voor een stijging. Aan de rand van de afgrond groeien de mooiste bloemen, maar voorzichtigheid blijft geboden.
AEX Verwachting