AEX bereikt nieuwe top 2010

De AEX-index schoot maandagochtend omhoog en bereikte daarmee een nieuwe top voor dit jaar op 345,56 punten. De AEX kon de winst echter niet vasthouden en eindigde 0,4% lager op 340,52 punten. We hebben… De AEX-index schoot maandagochtend omhoog en bereikte daarmee een nieuwe top voor dit jaar op 345,56 punten. De AEX kon de winst echter niet vasthouden en eindigde 0,4% lager op 340,52 punten. We hebben de afgelopen maanden vaker gezien dat de index een stapje terugdeed, maar zich keurig staande wist te houden binnen de stijgende trend die sinds maart vorig jaar werd ingezet. Het is belangrijk dat de AEX in ieder geval boven 296 punten weet te blijven. Waarschuwingssignalen voor de korte termijn worden afgegeven zodra de steunniveaus rond 338 punten respectievelijk 334 punten worden doorbroken. Een doorbraak van deze niveaus zou geen ramp zijn, maar zou wel op verzwakking duiden. Vooralsnog kan de blik evenwel opwaarts worden gericht, met de nieuwe top voor dit jaar als laatste wapenfeit.
Oliegerelateerde aandelen deden gisteren opnieuw goede zaken op Beursplein 5. De olieprijs liep op naar het hoogste niveau in vijftien maanden. SBM Offshore en bodemonderzoeker Fugro wisten flink van het sentiment te profiteren. Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM meldde meevallende vervoerscijfers over de maand december en werd door beleggers hiervoor vorstelijk beloond.
Volgens het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB), daalt de bouwproductie dit jaar met 7,5% en neemt de werkgelegenheid met 6,5% af. Bovendien stelde het EIB onheilspellend: “de orderportefeuilles van de hoofdaannemers in de burgerlijke en utiliteitsbouw liggen inmiddels bijna 40% lager dan de top die in 2008 werd bereikt”.
De export van China is in december met 17,7% gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat is de eerste stijging sinds veertien maanden en tevens een bevestiging van de nieuwe status van China als grootste exporteur ter wereld. Veel beleggers hebben de hoop op China gevestigd. Dit land wordt doorgaans een grote (toekomstige) voortrekkersrol toegedicht. Er ligt echter een groot demografisch gevaar op de loer: een miljoenenoverschot aan mannen.
Door een groeiend overschot aan mannen in China blijven in 2020 meer dan 24 miljoen Chinese mannen vrijgezel, wat wordt veroorzaakt door de ‘eenkindpolitiek’. Chinezen kiezen door selectieve abortus vaker voor een jongen dan een meisje. De ‘eenkindpolitiek’ werd ingevoerd in 1979 om de grote bevolkingsgroei tegen te gaan in China, dat momenteel 1,3 miljard inwoners telt. In het verleden leidde een overschot aan mannen steevast tot een oorlog om zo een overschot aan testosteron weg te werken.
Gisteren stond op Wall Street Alcoa in de schijnwerpers. Het aluminiumconcern trapte nabeurs het Amerikaanse cijferseizoen af met de resultaten over het laatste kwartaal van vorig jaar. De winst per aandeel kwam uit op $ 0,01 per aandeel, waar analisten op $ 0,06 hadden gerekend. De winst werd gedrukt door ongunstige wisselkoersen en door hogere energieprijzen.
De AEX toonde veerkracht en scherpte maandag opnieuw het ‘hoogterecord’ van vorig en dit jaar verder aan. De AEX nam vorige week weliswaar wat gas terug, maar veerde gisterenochtend sterk op. De AEX-index mag bij tijd en wijle corrigeren, zolang de stijgende trend sinds maart vorig jaar maar intact blijft. Zolang de index zich overtuigend boven de steunzone rond 296 punten bevindt, is er geen man over boord. We krijgen voor de korte termijn waarschuwingssignalen zodra de steunniveaus rond 338 punten respectievelijk 334 punten worden doorbroken. BeursBulletin profiteert uiteraard van deze prachtige stijgende trend, maar we blijven wel op onze qui vive. Als blijkt dat de stijging niet breder wordt gedragen en het volume de stijging niet bevestigt, is dit een veeg teken.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in Air France-KLM en Fugro.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting