AEX bereikt opnieuw hoogtepunt

Woensdag ging de Amsterdamse beurs voortvarend van start vooral dankzij meevallende bedrijfsresultaten. De Amsterdamse hoofdgraadmeter sloot gisteren 1,9% hoger, op 325,47 punten. Hoewel sommige beursindices,… Woensdag ging de Amsterdamse beurs voortvarend van start vooral dankzij meevallende bedrijfsresultaten. De Amsterdamse hoofdgraadmeter sloot gisteren 1,9% hoger, op 325,47 punten. Hoewel sommige beursindices, zoals de Japanse Nikkei en de Dow Jones Transport Index, de toppen van september nog niet hebben doorbroken, is de stijgende trend van de AEX intact. De bodems sinds maart bevinden zich nog steeds op een hoger niveau. Met een piek boven 326 punten, heeft de AEX woensdag opnieuw een hoogtepunt voor dit jaar bereikt.
Binnen de AEX maakte ASML wilde koersbewegingen: na fors hoger te zijn geopend, sloot het aandeel ruim 3,6% lager. Voorbeurs rapporteerde de Veldhovense chipmachinefabrikant over het derde kwartaal een nettowinst van € 20 miljoen. Analisten hadden een winst van € 16 miljoen becijferd. In het tweede kwartaal schreef ASML nog dieprode cijfers. ASML verhoogde de omzetverwachtingen voor het vierde kwartaal van € 500 miljoen naar € 550 miljoen. Branchegenoot ASMI steeg 3,7%. Philips nam 3,2% in waarde toe. Begin deze week rapporteerde Philips reeds eclatante kwartaalresultaten.
Akzo Nobel en DSM waren binnen de AEX-index eveneens winnaars met koerswinsten van 2,4% respectievelijk 3,96%. De chemiefondsen konden meeliften op beter dan verwachte kwartaalcijfers van het Duitse chemiefonds BASF.
In augustus is de Europese industriële productie in de eurozone voor de vierde achtereenvolgende maand toegenomen. Op maandbasis steeg de productie met 0,9%, terwijl op jaarbasis een afname van 15,4% werd opgetekend. De gepubliceerde cijfers vormen een nieuwe aanwijzing dat Europa zich langzaam maar zeker ontworstelt aan de zwaarste recessie sinds vele decennia.
Wall Street kon zich optrekken aan meevallende resultaten van JPMorgan Chase en chipfabrikant Intel. De Amerikaanse zakenbank zag in het derde kwartaal de winst op jaarbasis verzevenvoudigen tot omgerekend € 2,4 miljard. JPMorgan Chase zal hierdoor eind van dit jaar $ 29 miljard aan bonussen uitdelen. Naast hoger dan verwachte resultaten over het afgelopen kwartaal, verwacht ’s werelds grootste chipfabrikant Intel dat de cijfers in het huidige kwartaal nog beter zullen zijn dan verwacht.
In de Verenigde Staten daalden de hypotheekaanvragen vorige week, terwijl deze een week eerder juist scherp waren gestegen. Uit cijfers van de Mortgage Bankers Association bleek dat de index voor het aantal hypotheekaanvragen in de week eindigend op 7 oktober met 1,8% is afgenomen. De index voor herfinancieringen nam af met 0,1%, waarbij het aantal aanvragen voor nieuwe hypotheken met 5% daalden.
De prijzen van geïmporteerde goederen en diensten stegen met 0,1% op maandbasis. Exclusief brandstofprijzen bedraagt de stijging 0,6%. De detailhandelsverkopen daalden in september met 1,5%. Ex-autoverkopen stegen de verkopen daarentegen juist met 0,5%. Eind augustus eindigde de overheidsmaatregel ‘Cash for Clunkers’ die de autoverkoop stimuleerde.
De AEX-index heeft inmiddels opnieuw een mijlpaal bereikt voor dit jaar. Sommige internationale collega-indices bevestigen dit positieve plaatje niet. Zo wisten bijvoorbeeld de Japanse Nikkei en de Amerikaanse Dow Jones Transport Index de toppen van september nog niet te overschrijden. Vege tekenen blijven de onder druk staande rente en de maar niet dalende volatiliteitsindex VIX. Hieruit blijkt niet bepaald een enorm vertrouwen van beleggers. Desalniettemin is de huidige stijgende trend het belangrijkste. De AEX heeft middels hogere bodems en een groot aantal koershiaten aangegeven dat de opwaartse kracht vooralsnog dominant is.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in de ASML, ASMI, Akzo Nobel, DSM en Philips
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link. 
AEX Verwachting