AEX besluiteloos in stijgende trend

De Amsterdamse beurs deed het maandag rustig aan, mede doordat Wall Street gesloten was. Gisteren sloot de AEX-index fractioneel hoger op 339,03 punten. Daarmee consolideert de index binnen de stijgende… De Amsterdamse beurs deed het maandag rustig aan, mede doordat Wall Street gesloten was. Gisteren sloot de AEX-index fractioneel hoger op 339,03 punten. Daarmee consolideert de index binnen de stijgende trend sinds maart vorig jaar. Voor de korte termijn is de steungrens rond 334 punten van groot belang. Zolang de AEX hierboven weet te blijven, is een nieuwe aanval op de recent bereikte top waarschijnlijk. We blijven echter op onze hoede om de opgebouwde winsten tijdig veilig te stellen.
Een consortium, waarin Shell voor 45% participeert, heeft het contract getekend voor de exploratie van een gigantisch olieveld in Irak. Begin december won het consortium van Royal Dutch Shell en Petronas uit Maleisië het contract voor het Majnoon-olieveld. Shell en Petronas vragen een beloning van $ 1,39 per vat. Het in Zuid-Irak gelegen olieveld, heeft een oliereserve van circa 12,8 miljard vaten. Shell ontving daarnaast kritiek van pensioenbelegger APG over de oliewinning uit teerzanden in Canada: de winning is duur, kost veel energie, is milieubelastend en bedreigt de leefwijze van lokale minderheden.
Philips kreeg gisteren een koersdoelverhoging van Nomura Securities. Het Japanse effectenhuis stelde de ‘targetÂ’ bij van € 22 naar € 24, terwijl het koopadvies wordt gehandhaafd.
Steeds meer mensen doen een beroep op Nationale Hypotheek Garantie. Sinds juli 2009 kan voor woningen tot € 350.000 hypotheekgarantie worden verkregen. Daarvoor lag die grens op € 265.000. In 2009 zijn ongeveer vier op de vijf aankopen van woningen die binnen de kostengrens van de NHG liggen, gefinancierd met hypotheekgarantie. Het aantal huishoudens met een betalingsachterstand nam met 28% toe. Eind 2009 staan belastingbetalers borg voor € 110 miljard aan hypotheken van 815.774 huishoudens.
Het IMF bezigde ferme taal: “de omvangrijke stimuleringsmaatregelen hebben overheden wereldwijd opgezadeld met aanzienlijke tekorten. Dit jaar zullen zij moeten aangeven hoe ze denken die gaten te kunnen dichten”, aldus Strauss-Kahn. De IMF-topman waarschuwde daarbij: “we moeten voorzichtig zijn, want het herstel is breekbaar.” Volgens Strauss-Kahn kan het echte herstel van de wereldeconomie pas beginnen als banken en bedrijven hun balansen volledig hebben opgeschoond. Veel verliezen op bezittingen worden nu nog verborgen gehouden, stelde de IMF-topman.
Wall Street hield gisteren de deuren gesloten vanwege de viering van Martin Luther King Day. Er kwamen dan ook geen Amerikaanse macrocijfers uit.
De AEX-index begint wat momentum te verliezen na de voortvarende start van het jaar. Na het bereiken van een nieuw ‘jaarrecord’ op 345,56, kregen veel beleggers kennelijk hoogtevrees. We zagen de voorgaande maanden hetzelfde verschijnsel, waarbij de AEX gas terugnam. Toch kwamen keer op keer kopers in de markt en werd de stijgende trend opnieuw vervolgd. Zolang de index boven de steunzone rond 296 punten noteert, past een correctie binnen het positieve beeld. Voor de korte termijn zal een nieuwe waarschuwing worden afgegeven zodra de AEX de korte termijn steunzone rond 334 punten doorbreekt. De doorbraak van de steun rond 338 punten gaf al eerder aan dat het momentum aan het afnemen was. De stijgende steunlijn sinds maart 2009 is echter nog steeds intact. De AEX bevindt zich op een beslispunt en BeursBulletin is dan ook alert. Indien nodig zullen we derhalve de opgebouwde (forse) winsten veiligstellen om vervolgens van de ingenomen short-posities te profiteren.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in Philips en Royal Dutch Shell.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting