AEX bevestigt de uitbraak

Vrijdag vervolgde de AEX-index de donderdag ingeslagen weg. Het slot lag 0,5% hoger op 346,90 punten, waarmee de uitbraak boven de hardnekkige 340-puntengrens wordt bevestigd. De stijgende steunlijn sinds… Vrijdag vervolgde de AEX-index de donderdag ingeslagen weg. Het slot lag 0,5% hoger op 346,90 punten, waarmee de uitbraak boven de hardnekkige 340-puntengrens wordt bevestigd. De stijgende steunlijn sinds eind mei voert de druk op de koersen steeds verder op. Het rijtje indices dat het recordniveau van dit jaar heeft aangescherpt, wordt steeds langer.
De National Association of Realtors (NAR) meldde dat de aanstaande huizenverkopen in de VS in september onverwacht zijn gedaald. De index daalde op maandbasis met 1,8%. Economen verwachtten juist een stijging met 3% ten opzichte van augustus. Op jaarbasis werd in september een daling van 24,9% opgetekend.
 
Op de banenmarkt heerste een betere stemming. Uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van arbeid blijkt dat de werkgelegenheid in de VS in oktober harder is gestegen dan verwacht. Het aantal banen neemt voor de eerste keer toe sinds mei 2010. In oktober kwamen er 151.000 banen bij, de private sector trekt hierbij de kar. Het werkloosheidspercentage bleef gelijk op 9,6%.
Uit gegevens van het Europese statistiekbureau Eurostat blijkt dat de detailhandelsverkopen in de eurozone in september onverwacht zijn gedaald en wel met 0,2% terwijl er werd gerekend op een toename met 0,2%. Op jaarbasis steeg de detailhandelsomzet met 1,1%.
De Bank of Japan (BOJ) heeft vrijdag, conform verwachting, de rente ongewijzigd gelaten op 0,0% tot 0,1%. BOJ meldde dat de Japanse economie “nog altijd tekenen van een bescheiden herstel zien, maar lijkt het herstel te pauzeren”. Een opkoopfonds van circa ¥ 3,5 biljoen zal Japans overheidspapier op gaan kopen. Er werden geen nieuwe plannen gepresenteerd om de geldpers nog harder te laten draaien. De stijging van de yen na het besluit van de BOJ geeft de teleurstelling van de markt weer en brengt Japanse exporteurs in een steeds moeilijker parket.

De AEX-index heeft de toppen van de afgelopen maanden gepasseerd en bevestigde vrijdag de doorbraak. De stijgende trend sinds eind mei zorgde voor voldoende druk op de weerstand om deze dan eindelijk te doorbreken. Diverse aanvallen op de 340-puntengrens werden afgeslagen, maar de bodems werden iedere keer op een hoger niveau gevormd. Het 200 daags gemiddelde stijgt nog steeds hetgeen duidt op een stijgende trend. Bij een stijgende trend zijn de steunniveaus van groot belang. De weerstanden zijn er om doorbroken te worden.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com

Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in de AEX.
 
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting