AEX bezig met bodem

De AEX-index boog woensdag het verlies om in een winst van 1% en sloot op een stand van 317,56 punten. Daarmee nam de AEX opnieuw wat verder afstand van de rand van de afgrond, zijnde de 300-puntensteunzone…. De AEX-index boog woensdag het verlies om in een winst van 1% en sloot op een stand van 317,56 punten. Daarmee nam de AEX opnieuw wat verder afstand van de rand van de afgrond, zijnde de 300-puntensteunzone. Zolang de AEX in staat is om boven deze belangrijke steungrens te blijven, is de stijgende trend sinds maart 2009 nog niet ten einde. Het eind mei voltooide omkeerpatroon, in de vorm van een ‘island reversalÂ’, is nog steeds intact. Het herstel vindt evenwel plaats binnen de dalende trend die eind april van start is gegaan. De lagere top rond 343 punten is een veeg teken is. De AEX-trein rijdt al sinds september 2009 rondjes rond de kerk.
TomTom wist woensdag de weg naar boven te vinden. TomTom kreeg een adviesverhoging van Bank of America. De analisten van de Amerikaanse zakenbank achten de huidige beurskoers van de navigatiefabrikant ondergewaardeerd, al verwachten ze voor de korte termijn geen opzienbarende vooruitzichten.
BelCompany, dat één van de belangrijkste verkopers van mobiele telefoons is, stopt met de verkoop van navigatiekastjes. Volgens BelCompany maken geavanceerde ‘smartphones’ de apparatuur van bijvoorbeeld TomTom en Garmin overbodig. Sinds mobiele telefoons zijn uitgerust met goede navigatieapparatuur, nemen de verkoopcijfers van ‘smartphones’ “zienderogen” toe. Voor losse navigatieapparatuur hebben klanten daarentegen steeds minder interesse.
InnoConcepts heeft een overeenkomst gesloten met de obligatiehouders van Proventec, waardoor de genadeklap wordt ontweken, daar het uitvindersbedrijf garant stond voor circa € 18 miljoen. InnoConcepts moet echter wel erg diep door de knieën voor de schuldeisers om onder de garantiestelling voor een lening uit te komen. Het Britse coating- en reinigingsbedrijf vroeg onlangs surseance van betaling aan. Indien crediteuren een beroep doen op de garantiestelling, dan heeft InnoConcepts een uitdaging daar het niet over de liquide middelen beschikt om aan de verplichtingen te voldoen.
InnoConcepts helpt Proventec uit de brand middels een gift van ₤ 2,5 miljoen in contanten. Daarnaast worden er in totaal circa ₤ 5,2 miljoen aan vorderingen kwijtgescholden. De obligatiehouders krijgen onder meer een aandelenbelang in Proventec. Voorts krijgen deze crediteuren 17,2 miljoen aan nieuwe aandelen InnoConcepts alsmede achtergesteld schuldpapier voor een bedrag van € 5 miljoen. Het SmallCap-fonds waardeert tevens het belang van 36,2% in Proventec (ter waarde van circa € 3,8 miljoen) volledig af. Martijn den Drijver van SNS Securities was minder gecharmeerd van de oplossing en stelde: “deze overeenkomst is slechter dan verwacht, zowel qua verwatering van het aandelenkapitaal als kasuitstroom”.
De economische groei in de eurozone bedroeg in het eerste kwartaal van dit jaar 0,2% op kwartaalbasis. De economie van het zestien landen tellende eurogebied, groeide volgens Eurostat met 0,6% op jaarbasis. De Nederlandse economie nam in het eerste kwartaal met 0,2% toe. Litouwen kende met -3,9% de sterkste krimp. Het IMF verwacht dat de wereldeconomie dit jaar met 4,6% groeit, waar eerder werd uitgegaan van een groei 4,2%.
Europese banken hebben hun goudreserves aangesproken, zo blijkt uit het jaarverslag van de BIS, de ‘bank der centrale banken’. Commerciële banken hadden op 31 maart 346 ton goud naar hun centrale banken gebracht, met een beleende waarde van € 10 miljard. Een jaar eerder stond de teller op nul.
De AEX heeft wat afstand genomen van de afgrond rond 300-punten, maar het gevaar is allerminst geweken. In juni werd een lagere top gevormd, die in ieder geval moet worden gepasseerd. De vraag is tot hoever het herstel ditmaal zal reiken. Reeds tien maandenlang doolt de AEX rond en veerde daarbij veelvuldig op van de steunzone rond 300 punten. Het ‘island reversal’-patroon van eind mei, is nog intact waardoor de stieren nog wel aan de bal zijn. BeursBulletin heeft nog steeds een aantal posities in sterk presterende aandelen, in combinatie met een aantal winstgevende shortposities.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft shortposities in de AEX en TomTom.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting