AEX blaast tweede aanval af

De Amsterdamse beurs bereikte onlangs een nieuw ‘jaarrecordÂ’ rond 345 punten, maar nam vervolgens wat gas terug. De AEX-index is nog steeds in afwachting van een uitbraak, opwaarts danwel neerwaarts…. De Amsterdamse beurs bereikte onlangs een nieuw ‘jaarrecordÂ’ rond 345 punten, maar nam vervolgens wat gas terug. De AEX-index is nog steeds in afwachting van een uitbraak, opwaarts danwel neerwaarts. Gisteren daalde de AEX-index 1,6% naar 336,30 punten. Vooralsnog consolideert de AEX binnen de stijgende trend sinds maart. Zolang de korte termijn steungrens rond 334 punten intact is, mogen we positief blijven. De vraag is nu of de AEX sterk genoeg is om de recente top te overschrijden.
ASML maakte gisteren bekend in het vierde kwartaal van 2009 orders voor een veertigtal nieuwe machines te hebben ontvangen. Deze orders vertegenwoordigen een waarde van circa € 956 miljoen versus circa € 777 miljoen in het laatste kwartaal van 2008. Midcap-fonds Aalberts steeg gisteren in de slipstream van ASML. Bestuursvoorzitter Jan Aalberts stelde dat de gunstige ontwikkelingen bij ASML “zeker zullen helpen bij de verbetering van de omzet en het resultaat van Aalberts.” Aalberts is toeleverancier aan de Veldhovense chipmachinefabrikant.
Voor de parlementaire commissie, die onderzoek doet naar de oorzaken van de financiële crisis, betoogde accountant Jules Muis dat Nout Wellink had moeten aftreden. De president van De Nederlandsche Bank (DNB) had volgens Muis de risico’s van ontwikkelingen in het ‘rauwe kapitalisme’ veel eerder kunnen ontdekken en ervoor moeten waarschuwen. Nu is de geloofwaardigheid van DNB aangetast en Wellink moet plaatsmaken voor een ander om dat te herstellen. “De brug stond open” als excuus wordt niet aanvaard.
Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) waarschuwde dat de koopkracht volgend jaar verder onder druk komt te staan. Het kabinet komt in de loop van dit jaar met voorstellen voor bezuinigingen vanaf 2011 die (hoogstwaarschijnlijk) grote gevolgen voor de koopkracht hebben. Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht voor 2010 dat de cao-lonen gemiddeld 1,25% omhooggaan. Dit is volgens het Nibud echter niet genoeg om de stijgende prijzen te kunnen compenseren.
Gisteren liep de rente voor Griekse staatsobligaties sterk op vanwege de grote financiële problemen. De tienjarige Griekse staatsobligatie steeg 27 basispunten tot 6,17%, terwijl de rente op tweejarige staatsobligaties zelfs 64 basispunten steeg naar 4,31%. Vooral de forse stijging van de korte rente raakt ‘Athene’ extra hard, aangezien vrijwel alle nieuwe leningen een korte looptijd hebben. Als de markt zich nog verder tegen Griekenland keert, kan er zelfs ‘acute geldnood’ ontstaan. We hielden, zoals gemeld, ons hart al vast, gezien het uitgesproken vertrouwen van Bos in Griekenland. Meer eurolanden kwamen gisteren hierdoor onder druk: ook de obligatierentes van Spanje en Portugal stegen.
Bank of America-Merrill Lynch rapporteerde in het vierde kwartaal van 2009 een verlies van $ 5,2 miljard. De grootste bank van de Verenigde Staten loste in december $ 45 miljard aan staatssteun af, waardoor weer onbeperkt bonussen kunnen worden uitgekeerd. Ook wogen hogere kosten voor kredietverliezen op de resultaten.
Wall Street stond onder druk onder andere vanwege zorgen over een verkrapping van het monetaire beleid in China. Beleggers vrezen voor de negatieve gevolgen voor de vraag naar grondstoffen. Bovendien deden tegenvallende cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt de beurzen geen goed. Het aantal huizen in aanbouw daalde in december op jaarbasis met 4%.
De AEX-index zette aanvallen in op de top rond 345 punten, maar beide pogingen stierven vooralsnog in schoonheid. Het was al een veeg teken dat het momentum afnam. De AEX-index handhaaft zich desondanks in de stijgende trend sinds maart en krijgt daarom het voordeel van de twijfel. Pas zodra tevens de steunzone rond 296 punten wordt doorbroken, komen de kaarten anders te liggen. Zolang de AEX boven de korte termijn steunzone rond 334 punten weet te blijven, is een continuering van de stijgende trend het meest waarschijnlijk. De AEX nadert wel steeds meer het beslispunt voor de korte termijn.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in Aalberts Industries en ASML.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting