AEX blijft binnen oplopende wig

Terwijl de Nederlandse bouwsector donderdag werd opgeschrikt door een winstwaarschuwing van Heijmans, trok de AEX zich hier niets van aan. Geheel verwonderlijk is dit niet, aangezien er geen bouwondernemingen… Terwijl de Nederlandse bouwsector donderdag werd opgeschrikt door een winstwaarschuwing van Heijmans, trok de AEX zich hier niets van aan. Geheel verwonderlijk is dit niet, aangezien er geen bouwondernemingen zijn opgenomen in de AEX-index. Toch dienen we deze winstwaarschuwing niet te negeren: het kan er namelijk op duiden dat de kredietcrisis ook de reële economie in ons land aantast.
Vanuit technisch perspectief hebben zich in de afgelopen week enkele interessante ontwikkelingen voorgedaan. Dinsdag kon de AEX het tempo van de oplopende steunlijn niet meer bijhouden en brak daarmee neerwaarts uit de oplopende wig. Een dag later bleek het echter om een zogenoemde false move te gaan en wist de index zich terug te vechten tot binnen de oplopende wig.
Vooralsnog is daarmee de korte termijn uptrend ongeschonden uit de strijd gekomen. De oplopende wig dwingt de AEX echter tot een keuze: wordt het een opwaartse dan wel neerwaartse uitbraak? Positief is dat de Amsterdamse hoofdgraadmeter steeds meer gaten weet te schieten in de zware weerstandszone tussen 480 en 490 punten. Mocht de AEX deze zone aan de bovenkant verlaten, dan komt de index rond 497 punten een weerstand tegen in de vorm van een koershiaat dat in januari op dit niveau is ontstaan. Daarna komt de psychologische grens op 500 punten weer in het vizier.
Gezien het feit dat de AEX zich op lange termijn nog altijd in een dalende trend bevindt, durven wij de vraag of de korte termijn uptrend zich zal voortzetten nog niet volmondig met ‘ja’ te beantwoorden. Pas als de 500-puntengrens overtuigend wordt gepasseerd, springen wat ons betreft de seinen weer op groen. Pas dan zullen we afscheid nemen van de short-posities waarmee onze aandelenposities zijn afgedekt. Maar een neutrale positie slaapt nu wel zo prettig, terwijl we toch geld verdienen.

AEX Verwachting