AEX blijft kwakkelen

Het blijft kwakkelen aan het Damrak: de AEX-index sloot woensdag 0,2% lager op 247,76 punten. De financiële sector stond wederom onder druk, waarbij Fortis ditmaal de ‘berendans’ wist te ontspringen. Technisch… Het blijft kwakkelen aan het Damrak: de AEX-index sloot woensdag 0,2% lager op 247,76 punten. De financiële sector stond wederom onder druk, waarbij Fortis ditmaal de ‘berendans’ wist te ontspringen. Technisch bezien bevindt de AEX zich nog altijd in onzeker vaarwater. Ondanks het feit dat men op Wall Street de avond daarvoor euforisch had gereageerd op de renteverlaging van de Federal Reserve, waren beleggers in Amsterdam woensdag niet in de stemming voor een feestje. De AEX opende licht hoger, maar gedurende de ochtendhandel werd deze winst reeds uit handen gegeven. Zorgen omtrent de financiële sector deden de sfeer op Beursplein 5 geen goed. Ook de gedachte dat de Fed op rentegebied inmiddels alle kruit verschoten heeft, drukte het sentiment.
BNP Paribas wist in negatieve zin de aandacht op zich te vestigen: de Franse bank meldde dinsdagavond met haar zakenbankpoot een verlies van € 710 miljoen te hebben geleden in de eerste 11 maanden van dit jaar. Het bericht zorgde woensdag voor dalende koersen van bankaandelen in heel Europa. Onder de hoofdfondsen leverde ING meerdere procenten in. Sectorgenoot Aegon, die eveneens het grootste gedeelte van de dag in de min stond, zette in het laatste halfuur van de handelssessie een spurt naar boven in en sloot uiteindelijk licht hoger. In de loop van woensdag kregen beleggers meer slecht nieuws vanuit de financiële sector te verwerken: Morgan Stanley publiceerde tegenvallende cijfers over het vierde kwartaal. De Amerikaanse bank realiseerde in deze periode een verlies van $ 2,3 miljard, beduidend hoger dan de min van $ 289 miljoen die door analisten was voorspeld.
De OPEC heeft besloten tot een ongekende reductie van de olieproductie met 2,2 miljoen vaten per dag. Het doel was hiermee de olieprijs op te krikken, maar deze daalde desondanks tot even boven € 40. Door de economische verslechtering zal waarschijnlijk de vraag verder dalen. De Amerikaanse oliereserves bleken de afgelopen week sterker te zijn gestegen dan verwacht. De benzinevoorraden lieten eveneens een groter dan verwachte toename zien.
Ondanks het negatieve sectorsentiment wist Fortis woensdag een fraaie koerswinst te realiseren. De bankverzekeraar maakte woensdag voorbeurs bekend de kaspositie te herzien, als gevolg van het arrest van het Brusselse hof van beroep. Het arrest heeft onder meer tot gevolg dat Fortis de verkoop van de verzekeringspoot aan BNP Paribas opschort. In het verlengde daarvan komt de portefeuille gestructureerde kredieten niet langer op het conto van de Fortis Holding. Dit laatste was reden voor Dresdner Kleinwort om het advies voor Fortis te verhogen van sell naar hold.
Donderdag zullen verschillende bedrijven, waaronder Oracle en FedEx, kwartaalcijfers publiceren. Daarnaast zal om 14:30 uur bekend gemaakt worden hoeveel Amerikanen in de afgelopen week voor de eerste maal een werkloosheidsuitkering hebben aangevraagd. Om 16:00 uur zullen overzee tevens de zogenoemde leading indicators worden gepubliceerd. Dit indexcijfer is opgebouwd uit een tiental indicatoren, waaronder werkgelegenheid, bouwvergunningen en aandelenkoersen en kan beleggers inzicht verschaffen omtrent de economische toestand van de VS.
Het technische beeld van de AEX is woensdag niet wezenlijk veranderd: nog steeds is in de intraday-grafiek een omgekeerde kopschouderformatie zichtbaar. Vanuit dit (zeer betrouwbare) patroon is een opleving tot circa 290 punten mogelijk. Desondanks is de AEX in de afgelopen weken per saldo weinig opgeschoten. Het 50% Fibonacci-weerstandsniveau, rond 253 punten, heeft een opmars in noordelijke richting tot nu toe gefrustreerd. Van een daadwerkelijke terugval is echter evenmin sprake, zodat de index zich eigenlijk al vanaf oktober in een trading range bevindt. De markt is in afwachting van een impuls, opwaarts dan wel neerwaarts. Aangezien de consolidatie plaatsvindt binnen de dalende trend, vrezen we dat we de komende tijd nog wel lagere niveaus kunnen zien. We dekken daarom nog steeds het neerwaartse risico van onze posities af.
 
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
AEX Verwachting