AEX boekt bescheiden winst

Hoewel de AEX-index woensdag met een ochtendhumeur aan de handelsdag begon, verbeterde de stemming aan het Damrak in de loop van de dag enigszins. De Amsterdamse hoofdgraadmeter sloot 0,4% hoger op 228,24… Hoewel de AEX-index woensdag met een ochtendhumeur aan de handelsdag begon, verbeterde de stemming aan het Damrak in de loop van de dag enigszins. De Amsterdamse hoofdgraadmeter sloot 0,4% hoger op 228,24 punten. Technisch bezien, geeft het beeld voor de korte termijn reden tot voorzichtig optimisme. De uptrend vanaf begin maart biedt hoop. Bovendien maakt de ontwikkeling van de SmallCap-index duidelijk dat de risicoperceptie onder beleggers aan het verschuiven is: men is in toenemende mate bereid om ook in kleinere fondsen te beleggen. Toch dienen we niet op de feiten vooruit te lopen: de dalende trend vanaf oktober drukt op de koersen en kan het feestje zomaar verstoren. Zolang de AEX niet weet te ontsnappen uit deze downtrend, zijn oplevingen niet meer dan bear market rallies.
Beleggers waren woensdagmorgen niet in een kooplustige bui. De AEX opende, net als de meeste Europese indices, zwaar in mineur. ’s Middags verbeterde de stemming echter, nadat verschillende positieve berichten de markt bereikten. De Mortgage Bankers’ Association liet weten dat het aantal hypotheekaanvragen in de VS met 4,7% is gestegen in de week eindigend op 3 april. Dit is het hoogste niveau van de afgelopen drie maanden. Huizenbouwer en hypotheekverstrekker Pulte Homes Inc. maakte bekend sectorgenoot Centex Corporation over te nemen. Pulte en Centex hopen gezamenlijk beter bestand te zijn tegen de malaise op de huizenmarkt. Richard Dugas, CEO van Pulte, liet weten “voorzichtig optimistisch” te zijn ten aanzien van de Amerikaanse woningmarkt, nadat de verkopen van nieuwbouwwoningen in februari onverwacht stegen.
Meer goed nieuws vanuit de VS betrof de sterke daling van de groothandelsvoorraden in februari. De voorraden namen af met 1,5%, waar analisten op een afname van 0,6% gerekend hadden. De groothandelsverkopen stegen juist, voor het eerst sinds juni 2008. Ook vanuit Groot-Brittannië kwam een positief bericht: HSBC, de grootste bank van Europa, liet weten GBP 1 miljard te hebben gereserveerd om starters op de huizenmarkt te kunnen voorzien van een hypotheek. Volgens HSBC is de maatregel genomen om de vastgelopen hypotheekmarkt een nieuwe impuls te geven. In Japan was eveneens een vrolijke noot te horen: autofabrikant Toyota gaf aan, in de tweede helft van dit jaar, een verbetering van de verkopen te verwachten.
Minder vrolijk nieuws was er woensdag ook: credit rating bureau Moody’s liet weten de kredietwaardigheid van 12 Ierse banken te verlagen, wat resulteerde in een verkoopgolf voor Ierse bankaandelen. Verder meldde het Duitse ministerie van Economische zaken dat de orders voor Duitse fabrieken in februari een sterkere afname lieten zien dan eerder werd aangenomen.
ArcelorMittal (-1%) liet woensdag weten de productie in Europa te zullen halveren. De staalgigant ziet zich hiertoe genoodzaakt vanwege de huidige economische omstandigheden en benadrukt dat de opschorting van de productie van tijdelijke aard is. Een dag eerder meldde ArcelorMittal nog eens 500 werknemers in Polen te zullen ontslaan. Het aandeel Aegon steeg 2,3%, ondanks negatieve uitspraken door een analist van Kepler Capital Markets. ING deed het beter: +5,1%. Keijser Capital verhoogde het advies voor ING van hold naar buy.
ING-topman Hommen meldde vanochtend dat “de resultaten significant beter waren in het eerste kwartaal dan in het vierde kwartaal”. In het laatste kwartaal van vorig jaar leed ING nog een verlies van € 3,3 miljard. Bovendien gaat het mes in de organisatie: het concern gaat onder meer voor € 6 tot 8 miljard aan niet-kernactiviteiten verkopen.  
Vandaag worden de wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering bekendgemaakt in de VS. Verder zal het Amerikaanse olieconcern Chevron nabeurs kwartaalcijfers publiceren.
Technisch bekeken heeft de AEX nog steeds profijt van de positieve island reversal die onlangs gevormd werd. Daarnaast is de positieve divergentie tussen koopkrachtindicator RSI en de AEX een opsteker. Zolang het proces van hogere toppen en hogere bodems, dat begin maart werd ingezet, voortgang vindt, kunnen we voor de korte termijn voorzichtig optimistisch zijn. Dit wordt onder meer bevestigd door de ontwikkeling van de SmallCap-index. Daaraan kunnen we zien dat de risicoperceptie onder beleggers aan het draaien is: in tegenstelling tot de AEX is de SmallCap-index alweer gestegen tot rond het niveau van begin dit jaar. Beleggers durven in de kleinere, als risicovoller beschouwde fondsen te stappen. We dienen ons echter te realiseren dat de dalende trend vanaf oktober 2008 roet in het eten kan gooien. Laten we de huid niet verkopen voordat de bear geschoten is.
 
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting