AEX bouwt herstel verder uit

Is de droefenis voorbij aan het Damrak? Beleggers zouden het maar al te graag geloven. Optimisten hadden woensdag in ieder geval de wind in de zeilen. De AEX-index steeg niet minder dan 9,1% en sloot op… Is de droefenis voorbij aan het Damrak? Beleggers zouden het maar al te graag geloven. Optimisten hadden woensdag in ieder geval de wind in de zeilen. De AEX-index steeg niet minder dan 9,1% en sloot op het hoogste punt van de dag op 259,58 punten. De vraag of deze opleving het startsein is voor een structureel herstel van de aandelenbeurzen, is echter niet eenvoudig te beantwoorden. Hoewel de dagwinst bemoedigend is, is het technische plaatje dat nog allerminst. De grote vraag is, op welk niveau de AEX de volgende top zal plaatsen. Pas als er een hogere top wordt gevormd, is er weer reden om positiever te worden. Wel blijven we kijken naar de positieve divergentie van de AEX met de koopkrachtindicator RSI. Dit blijft het lichtpuntje aan het einde van de tunnel. Nu maar hopen dat het geen tegemoetkomende trein is.
Wall Street gaf dinsdagavond al het goede voorbeeld: de Dow Jones sloot met een winst van bijna 11%, terwijl de Nasdaq bij sluiting bijna 10% hoger stond. Het was dan ook geen verrassing dat de AEX woensdagmorgen goedgeluimd uit de startblokken kwam. Bemoedigend was het om te zien dat de Amsterdamse hoofdgraadmeter de openingswinst wist vast te houden en er zelfs in slaagde de plussen in de loop van de middag verder uit te bouwen. Beleggers namen een voorschot op een renteverlaging door de Amerikaanse Federal Reserve, die in de avonduren bijeen zou komen. De markt verwachtte dat Ben S. Bernanke en consorten de rente met 75 basispunten zouden verlagen. De verlaging bleef echter beperkt tot 50 basispunten. De deur staat echter wijd openen voor een nieuwe verlaging tot onder 1%, het laagste peil in vijftig jaar.
Binnen de AEX-index waren (op slotbasis) geen dalers te vinden. Winnaar was AkzoNobel, dat meer dan 20% steeg. Het bedrijf maakte woensdag de cijfers over het derde kwartaal bekend. Akzo Nobel zag de winst in het afgelopen kwartaal weliswaar met 23% afnemen, maar handhaafde de vooruitzichten voor heel 2008. Beleggers interpreteerden dat laatste als een teken van kracht, getuige de forse koerssprong van het aandeel. Zelfs de financiële waarden lagen er woensdag goed bij: Fortis, Aegon en ING stonden eensgezind in de plus.
TomTom, dat een groot deel van de dag op verlies stond, wist op de valreep met een (marginale) plus af te sluiten. De producent van navigatiesystemen incasseerde woensdag diverse koersdoelverlagingen en was als gevolg daarvan de zwakste broeder onder de hoofdfondsen. Dinsdag meldde TomTom dat de omzetverwachting voor heel 2008 neerwaarts is bijgesteld. Sectorgenoot Garmin verlaagde een dag later eveneens de omzetverwachting en moest daaraan toevoegen dat ook de winst over het hele jaar lager zal uitkomen dan eerder werd verwacht.
Donderdag zal weer een groot aantal bedrijven kwartaalcijfers publiceren. Onder meer Ten Cate, Unilever, Deutsche Bank en Sun Microsystems zullen hun prestaties over het afgelopen kwartaal wereldkundig maken. Ook op macrogebied zullen enkele cijfers worden gepubliceerd. Zo wordt om 14:30 uur bekend gemaakt hoeveel Amerikanen in de afgelopen week voor de eerste keer een werkloosheidsuitkering hebben aangevraagd.
Wat heeft deze doldwaze dag aan het Damrak ons vanuit technisch oogpunt gebracht? De fraaie plus is een stap in de goede richting, maar wie de grafieken van de AEX in verschillende time frames beschouwt, kan niet anders dan concluderen dat de dalende trends op zowel korte als lange termijn het beeld bepalen. De opleving van woensdag kan duiden op bodemvorming, maar het is te vroeg om daar al te enthousiast op te anticiperen. Het neerzetten van een hogere top zou het beeld daadwerkelijk doen verbeteren, omdat de korte termijn downtrend daarmee ten einde zou zijn. Voor nu is het positief dat de divergentie tussen de AEX en koopkrachtindicator RSI nog altijd duidt op een toenemende koopkracht. Er liggen mogelijkheden voor een aantal aandelen, maar wij achten het nog wel te vroeg om afscheid te nemen van de shortposities waarmee wij onze portefeuilles afdekken.
 
AEX Verwachting