AEX breekt neerwaarts uit oplopende wig

Slaagde de AEX er op Tweede Pinksterdag ternauwernood in om binnen de oplopende wig te blijven, dinsdag kon de index het stijgingstempo van de oplopende steunlijn niet meer bijhouden en viel daarmee uit… Slaagde de AEX er op Tweede Pinksterdag ternauwernood in om binnen de oplopende wig te blijven, dinsdag kon de index het stijgingstempo van de oplopende steunlijn niet meer bijhouden en viel daarmee uit de oplopende wig. Slotkoers: 480,48 punten, een min van 0,3%. Al een aantal malen wezen wij op de gevaren die de zone rond 480-490 punten met zich meebracht. Nu de AEX de oplopende wig aan de onderkant heeft verlaten, kunnen we stellen dat beleggers nog even geen behoefte hebben aan een wilde rit richting de 500-puntengrens.
Hoewel de AEX dinsdagmorgen goed geluimd uit de startblokken kwam, werd de openingswinst binnen twee uur weer verspeeld. Tegenvallende cijfers van Fortis drukten de stemming aan het Damrak. Fortis maakte bekend over het eerste kwartaal van 2008 ruim 30% minder winst te hebben behaald dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. De problemen op de financiële markten hebben hun effect op Fortis niet gemist en in de tweede helft van 2008 kan zelfs een verslechtering van de situatie optreden, aldus bestuursvoorzitter Jean-Paul Votron. Het aandeel Fortis leverde dinsdag 1,1% in.
De beurzen in de VS schoten de AEX niet te hulp: hoewel dinsdagmiddag beter dan verwachte detailhandelscijfers in de VS werden gepubliceerd, strooide een analist van
Oppenheimer & Co’s roet in het eten met een serie adviesverlagingen in de financiële sector. Onder andere Merrill Lynch en Morgan Stanley kregen ervan langs.
Ook de dalende olieprijs speelde de AEX parten. Zwaargewicht Royal Dutch Shell verloor 1,2% en trok zo de Amsterdamse hoofdindex naar beneden. Positieve uitschieter onder de hoofdfondsen was dinsdag Corporate Express. Het Amerikaanse Staples, dat eerder een bod uitbracht op Corporate Express, bleek dieper in de buidel te willen tasten dan in de afgelopen maanden het geval was. Staples is bereid € 8 per aandeel te willen betalen voor Corporate Express. Eerder deed Staples een bod van € 7,25. Beleggers stonden dinsdag in de rij voor aandelen Corporate Express, waarop het fonds 6,2% steeg. Midcapper Crucell beleefde eveneens een mooie dag: het aandeel schoot maar liefst 8,7% omhoog nadat het bedrijf bekendmaakte dit jaar de verliezen over het eerste kwartaal te hebben teruggebracht tot € 9 miljoen. Vorig jaar bedroeg het verlies over de eerste drie maanden van het jaar nog € 18,5 miljoen.
Woensdag zullen de ogen van beleggers wederom op de financiële waarden gericht zijn: voorbeurs zal ING de markt bijpraten over de resultaten die in het eerste kwartaal zijn behaald. Op macro-economisch vlak zal de inflatieontwikkeling de gemoederen bezighouden: ’s middags om half drie zullen de consumentenprijzen in de VS bekendgemaakt worden. De hoogte van de prijzen die door consumenten moeten worden betaald voor goederen en diensten bepaalt in sterke mate de inflatoire ontwikkeling in Amerika.
Het is allerminst een goed teken dat de AEX uit de oplopende wig gevallen is. Hiermee capituleert de index –vooralsnog- voor de zware weerstanden tussen 480 en 490 punten, te weten de neklijn van de hoofdschouderformatie en het 50%-Fibonacci-niveau. Alleen een snelle herstelbeweging zou de uitglijder van dinsdag ongedaan kunnen maken: een sprint tot boven 485 punten –op zeer korte termijn- is hierbij een vereiste. Slaagt de AEX daar niet in, dan is de oplopende wig definitief uit zicht en kan een vervolgdaling worden ingezet. Het is dan te hopen dat de AEX steun vindt rond 450 punten, ofwel de bodem van april. Lukt dat niet, dan kan de index koers zetten richting het beginpunt van de oplopende wig. Aangezien we het dan hebben over een koersdoel van 420 punten, blijft het momenteel oppassen geblazen.

 

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com
Harm van Wijk

AEX Verwachting