AEX breekt neerwaarts uit stijgende wig

De AEX-index deed de afgelopen dagen angstvallige pogingen om maar niet uit de stijgende wigformatie te vallen. Woensdag werd de verkoopdruk toch te groot en bevestigde de AEX deze neerwaartse uitbraak…. De AEX-index deed de afgelopen dagen angstvallige pogingen om maar niet uit de stijgende wigformatie te vallen. Woensdag werd de verkoopdruk toch te groot en bevestigde de AEX deze neerwaartse uitbraak. De Amsterdamse hoofdgraadmeter gleed gedurende de handelsdag fors onderuit, maar wist woensdag de schade te beperken tot -0,7% op 209,34 punten. De eerdere opleving bracht de AEX vooralsnog niet verder dan de weerstandszone net rond 220 punten. Deze blijft daardoor als een ijzeren balk boven de markt hangen. Een neerwaartse uitbraak uit de wig binnen de lange termijn dalende trend, is uiterst negatief. Indien de AEX het koersdoel van de wig gaat opzoeken, zal 195 punten waarschijnlijk het eerste station zijn.
Royal Dutch Shell (-4%) deed ditmaal de AEX de das om. Shell kreeg een afwaardering van Citigroup te verwerken, naar aanleiding van de dinsdag gegeven trading update. Shell heeft aangegeven zich terug te trekken uit alternatieve energiebronnen als wind- en zonne-energie. Sommige analisten verwijten RDS een kortetermijnvisie.
Boskalis was de gebeten hond met een verlies van bijna 10%. Het baggerbedrijf realiseerde vorig jaar weliswaar een ‘recordwinst’, maar voegde daar snel aan toe dat het een periode van stagnatie verwacht. Onder meer in Dubai, bekend van de (op drijfzand gebouwde) palmeilanden, zijn projecten geschrapt. Bovendien waren beleggers waarschijnlijk niet gecharmeerd van de aanhoudende jacht op overnameprooi Smit Internationale.
Dat de huizenprijzen onder druk zijn komen te staan, is wellicht een publiek geheim, maar dringt slechts mondjesmaat door tot de bevolking. Inmiddels zijn de huurprijzen er eveneens achteraan gekomen. Uit cijfers van Direct Wonen blijkt dat de huren in februari in drie van de vier grote steden lager zijn dan een jaar eerder. Verhuurders van woningen in Den Haag, Rotterdam en Utrecht zagen prijsdalingen tussen 4,25% en 6,2%. Naar alle waarschijnlijkheid zullen de huurprijzen in de hoofdstad weldra onder druk komen te staan, gezien het sterk toenemend aantal te huur- en te koop-bordjes.
In Groot-Brittannië steeg de werkloosheid in de drie maanden tot en met januari naar 2 miljoen, het hoogste aantal werklozen sinds 1997. In januari bedroeg de werkloosheid 6,5% van de beroepsbevolking. Beleidsmakers van de Engelse centrale bank hebben unaniem voor gestemd om de geldpers volop te laten draaien. Niet minder dan ₤ 75 miljard (circa € 80 miljard) zal in het kader van quantitative easing worden bijgedrukt. De ‘Britse Bos’, minister van Financiën Darling, heeft de BoE carte blanche gegeven om een slordige ₤ 150 miljard in te zetten. De eerste helft zal worden ingezet om gilts (Engelse staatsleningen) op te kopen.
De Amerikaanse consumentenprijzen zijn vorige maand met 0,4% gestegen. Hiermee is het deflatiespook vooralsnog verdwenen, hetgeen koren op de molen van de Fed is. Ben S. Bernanke cum suis kwam bijeen in het kader van het FOMC. De Fed heeft aangegeven het komende halfjaar massaal staatsobligaties op te kopen ter waarde van $ 300 miljard. Daarnaast is het stelsel van centrale banken voornemens $ 750 miljard extra aan hypotheken, en andere consumptieve leningen op te kopen, om onder meer de rentes verder naar beneden te krijgen. Deze bedragen komen bovenop het ‘inkoopprogramma’ van $ 500 miljard dat de Fed vorig jaar is gestart.
De Nasdaq werd gestut vanwege overnamenieuws. IBM is in gesprek om Sun Microsystems voor circa $ 6,5 miljard over te nemen. Sun Microsystems (bekend van Java-applets) schoot circa 80% omhoog. Vanmiddag zullen naast de wekelijkse jobless claims, tevens de Philadelphia Fed Index bekend worden gemaakt.
Het uitbraakniveau, net onder 220 punten, blijkt een ijzeren barrière die de AEX vooralsnog niet weet te slechten. Geheel verwonderlijk is dit niet, aangezien de index zich op lange en middellange termijn in een dalende trend bevindt. Voor de korte termijn wordt het beeld ook weer zwakker: de sinds vorige week gestarte uptrend kunnen we aanduiden als een stijgende wig. De AEX is inmiddels aan de onderkant daarvan uitgebroken, hetgeen een negatief teken is. Doorgaans is de start van de wig het koersdoel: oftewel het eerstvolgende station is 195 punten. Of dit tevens het eindstation zal zijn, moet nog blijken. Behoudens miraculeuze oplevingen, is dit het waarschijnlijkste scenario.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
AEX Verwachting