AEX breekt opwaarts uit diamantpatroon

De AEX-index zette vorige week opnieuw de aanval in op de bovenkant van de consolidatiedriehoek. De index slaagde er ditmaal wel in om de dalende weerstandslijn vanaf eind april te doorbreken. De AEX ontsnapte… De AEX-index zette vorige week opnieuw de aanval in op de bovenkant van de consolidatiedriehoek. De index slaagde er ditmaal wel in om de dalende weerstandslijn vanaf eind april te doorbreken. De AEX ontsnapte daarmee uit de consolidatiedriehoek en dus uit het diamantpatroon.
De vraag is nu of de AEX de stijgende lijn weet voort te zetten. De AEX zal daarvoor eerst moeten afrekenen met de top van juni die rond 343 punten ligt, waarmee we een bevestiging krijgen van de recente uitbraak.
Het zou van kracht getuigen indien de AEX erin slaagt om deze barrière met een hoog volume te doorbreken. Ook is het belangrijk dat de stijging breder wordt gedragen dan nu het geval is. We constateren dat vooral de kleinere fondsen het laten afweten. De ‘MidCap’- en ‘SmallCap’-fondsen zijn minder liquide dan de grotere broers binnen de AEX-index. Het achterblijven, duidt op risico-aversie van beleggers. Je kan namelijk wel in de kleinere fondsen, maar de vraag is altijd of je er weer uit kan…
De AEX is sinds begin juli bezig met een ‘uptrend’, waardoor het beeld voorzichtig begint te verbeteren. De index heeft een schot voor de boeg gegeven door de dalende weerstandslijn te doorbreken. Of dit voldoende zal zijn om de index uit de ‘trading range’ tussen circa 300 punten en 360 punten te doen breken, zal echter nog moeten blijken.
De uitbraak uit het belangrijke diamantpatroon is desalniettemin een stap in de goede richting. Aangezien de AEX (nog) niet overtuigend de stijgende lijn vervolgt, blijven wij op onze hoede. BeursBulletin houdt dan ook nog steeds de posities klein, waarbij sterk presterende aandelen in de portefeuille worden gekoesterd.
Daarnaast is vroegtijdig een groot aantal winstgevende shortposities in zwakke fondsen ingenomen. Geduld is een schone zaak: sinds 10 maanden rijdt de AEX immers rondjes rond de kerk. Het wachten is nog steeds tot een nieuwe trend zich openbaart. Zodra de nieuwe trend zichtbaar wordt, breiden wij onze posities verder uit. Dat geldt ook voor het geval de dalende trend sinds 2007 wordt voortgezet.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting