AEX breekt uit diamantpatroon

De AEX-index eindigde dinsdag fractioneel hoger op een stand van 338,08 punten. De AEX deed succesvol een aanval op de bovenkant van de (maandenlange) consolidatiedriehoek. De index heeft daarbij de dalende… De AEX-index eindigde dinsdag fractioneel hoger op een stand van 338,08 punten. De AEX deed succesvol een aanval op de bovenkant van de (maandenlange) consolidatiedriehoek. De index heeft daarbij de dalende weerstandslijn, die eind april is ingezet, doorbroken. Hiermee brak de AEX uit het diamantpatroon. Het vizier is nu gericht op de top van juni. Zolang de recente bodem rond 317 punten bodem intact is, is een verder herstel mogelijk. De AEX-index zal echter wel met meer overtuiging de uitbraak dienen te bevestigen. Bovendien wordt de stijging niet bepaald breed gedragen, want vooral de kleinere fondsen laten het behoorlijk afweten.
Deutsche Bank en het Zwitserse UBS rapporteerden meevallende kwartaalcijfers. Banken worden met man en macht overeind geholpen: de nieuwe kapitaal- en liquiditeitseisen waartoe toezichthouders en centrale bankiers onlangs besloten, waren minder strikt dan verwacht. Anders dan eerder gepland, worden de verzwaarde kapitaaleisen voor banken pas ver na 2012 ingevoerd. ING schoot als een raket omhoog, waarbij Aegon in de ‘slipstream’ meesteeg. Fitch verlaagde desalniettemin de kredietwaardigheid van de Haagse verzekeraar.
ABN Amro slaagde weliswaar voor de geen stresstest, maar verwacht zelfs bij een verder herstel van de economie dat de kapitaalpositie de komende twee jaar zal verslechteren. De tier 1-ratio verslechtert in het groeiscenario van 13% eind 2009 naar 12% ultimo 2011. De staatsbank is daarmee één van de weinige banken die hun kapitaalratio’s ook bij een groeiscenario zien afnemen. ABN Amro voert de enorme integratie- en reorganisatiekosten, die het gevolg zijn van de fusie met Fortis Bank Nederland, als reden aan.
De vertrouwensindex van Amerikaanse consumenten daalde in juli naar een stand van 50,4 punten versus 54,3 in juni. De stand van juli is de laagste sinds februari, waarna de beoordeling van consumenten ten aanzien van de arbeidsmarkt aanzienlijk verslechterde.
De AEX-index zette vorige week een krachtig herstel in en passeerde daarbij de top van juli. Bovendien slaagde de AEX erin om de dalende weerstandslijn sinds eind april te doorbreken. De index zat al maanden gevangen in de hardnekkige consolidatiedriehoek, waarbij een uitbraak steeds waarschijnlijker werd. De uitbraak uit het belangrijke diamantpatroon is een feit. De vraag is echter of de AEX de stijgende lijn weet voort te zetten. De volgende uitdaging ligt rond 343 punten, zijnde de top van juni. Het vlak lopende 200-daags voortschrijdende gemiddelde illustreert de neutrale trend van de AEX sinds september 2009.

Nog steeds maken goed presterende aandelen prominent deel uit van onze evenwichtige portefeuille. Daarnaast zijn reeds vroegtijdig winstgevende shortposities in diverse zwakke fondsen ingenomen. Een uitbraak uit het diamantpatroon is doorgaans zeer krachtig, waardoor ons geduld kan worden beloond. Het baart ons evenwel zorgen dat de kleinere fondsen vooralsnog niet overtuigend stijgen. Ook diverse andere Europese indices blijven achter bij de AEX. Hieruit blijkt dat de stijging niet breed wordt gedragen. Beleggers springen derhalve nog niet ‘en masse’ op de rijdende trein. Daarom wachten wij liever tot we meer bevestiging krijgen alvorens de posities verder worden uitgebreid.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft posities in de AEX en Aegon.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting