AEX buigt verlies om in winst

De AEX stond donderdag aanvankelijk behoorlijk onder druk, maar wist in de loop van de dag de minnen te verruilen voor een kleine winst. De Amsterdamse hoofdgraadmeter sloot circa 0,5% hoger, op 211,31… De AEX stond donderdag aanvankelijk behoorlijk onder druk, maar wist in de loop van de dag de minnen te verruilen voor een kleine winst. De Amsterdamse hoofdgraadmeter sloot circa 0,5% hoger, op 211,31 punten. Vrijdagochtend zette de index de stijgende lijn voort. Dit is voor de korte termijn weliswaar een sterk teken, doch de seinen voor de lange termijn staan nog altijd op rood. De dalende trends zijn immers niet in een paar dagen omgebogen. De AEX staat voor een aantal zware barrières, waaronder die rond 220 punten, zijnde het uitbraakniveau.
Nederlandse pensioenfondsen hebben in het vierde kwartaal van 2008 voor € 26 miljard aandelen en obligaties verkocht. In de drie voorgaande kwartalen werd er per saldo juist voor € 37 miljard geïnvesteerd. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) hangen de verkopen samen met de onrust op de financiële markten. De omvang van de portefeuille liep door de verkopen en de koersverliezen met 14% terug tot € 529 miljard eind 2008. Dit zou goed nieuws kunnen zijn want als deze grote partijen ‘klaar zijn’ met verkopen, zou de verkoopdruk eindelijk kunnen zijn afgenomen.
De Nederlandse bankverzekeraar ING kan de bekende reclameboodschap aanpassen in: ‘Dat is de krach van de Postbank’. Volgens een naar RTL-Z uitgelekt intern document van de ING, zijn de hypotheekverkopen in Nederland sinds de tweede helft van vorig jaar circa 45% teruggelopen als gevolg van de kredietcrisis. Een woordvoerder van ING bevestigde dit cijfer nota bene. Intern rekent ING nu nog maar op 66.000 hypotheekaanvragen in 2009, terwijl eerder werd uitgegaan van 110.000 aanvragen.
Vanochtend rapporteerde Vopak mooie jaarcijfers en werd daarvoor beloond: een koerswinst van 5% naar € 26,80. Het tankopslag- en overslagbedrijf behaalde vorig jaar een 16 % hoger ebitda-bedrijfsresultaat tot € 429,3 miljoen euro.
Het riekt naar voorkennis dat een viertal bestuursleden van Citi, net een week voor het uitlekken van de memo eerder deze week, een flink pakket aandelen heeft gekocht. Deze actie leverde hen een ongerealiseerde winst op van circa $ 2,2 miljoen. Eén van de kooplustige executives is Roberto Hernández Ramírez, de Mexicaanse ‘filantroop’ die sinds eind februari non-executive chairman is, maar nog wel gebruik mag maken van Citi’s privéjets en helikopters. Hernández, waar wij eerder een boekje over open deden, kocht 6 miljoen aandelen.
Wall Street leefde onder meer op door meevallende detailhandelsverkopen. De Amerikaanse detailhandelsverkopen zijn in februari met 0,1% gedaald op maandbasis versus een verwachte daling van 0,5%. Tevens zorgde een milde downgrade naar AA+ van General Electric door Standard & Poor’s voor enige opluchting. Bank of America topman Kenneth Lewis liet zich in positieve zin uit: hij verwacht dat Amerika’s grootste bank dit jaar zowaar een winst gaat behalen. Vandaag staan onder meer de im- en exportcijfers, de handelsbalanscijfers en het consumentenvertrouwen op het programma.
Voor de korte termijn is het een sterk teken dat de AEX de dalende weerstandslijn sinds februari heeft doorbroken. Het is tevens bemoedigend dat de koopkrachtindicator RSI positieve divergentie vertoont ten opzichte van de bodems van de index. Dat dit geen garantie is voor een stijging, hebben we in de afgelopen maanden kunnen zien: terwijl de RSI hogere bodems vormde, stortte de AEX steeds verder de afgrond in. De grote vraag is nu: hoever reikt dit herstel? Mocht het herstel inderdaad een vervolg krijgen, dan dienen we ons te realiseren dat het vooralsnog gaat om een bear market rally. Een eventueel herstel vindt plaats binnen lange en middellange termijn downtrends. Voor de korte termijn zijn wij benieuwd of de AEX over voldoende kracht beschikt om zich weer terug te vechten tot boven de 220-puntengrens. Dit niveau markeert het dieptepunt van november en zou derhalve zware weerstand kunnen bieden aan de Amsterdamse hoofdindex. De AEX kan derhalve zijn borst nat maken.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
AEX Verwachting