AEX consolideert in aanloop naar februari-expiratie

MARGIN: 0cm 0cm 0pt; mso-layout-grid-align: none" class="MsoNormal">De AEX ging woensdag licht hoger de dag uit. Nadat de index erin slaagde het neerwaarts koershiaat rond 324 punten te sluiten, hield de AEX stand boven de 320-puntengrens. Zolang de AEX boven deze grens noteert, is het positieve reversal-patroon op dagbasis intact. Het koersdoel hiervan is een nieuwe high voor dit jaar. Vanochtend koerste de AEX

MARGIN: 0cm 0cm 0pt; mso-layout-grid-align: none" class="MsoNormal">De AEX ging woensdag licht hoger de dag uit. Nadat de index erin slaagde het neerwaarts koershiaat rond 324 punten te sluiten, hield de AEX stand boven de 320-puntengrens. Zolang de AEX boven deze grens noteert, is het positieve reversal-patroon op dagbasis intact. Het koersdoel hiervan is een nieuwe high voor dit jaar. Vanochtend koerste de AEX en testte daarmee de 320-puntengrens.

Een doorbraak van de 320-puntengrens zal het beeld doen verbleken. Vrijdag staat de expiratie van de maand februari voor opties en futures op het programma, die de markt weer in beweging kan zetten.

Volgens het CBS is de Nederlandse economie in het vierde kwartaal van 2011 met maar liefst -0,7% gekrompen. De economische groei bedroeg vorig jaar 1,2%. Ten opzichte van het voorafgaande kwartaal kromp de economie in het vierde kwartaal met 0,7%, terwijl de negatieve groei in het voorgaande kwartaal 0,4% bedroeg. Hiermee is de Nederlandse economie officieel in een recessie terechtgekomen.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt; mso-layout-grid-align: none" class="MsoNormal">
Dagbasis

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">De AEX steeg woensdag richting 325 punten, maar wist niet boven het hoogste punt van dinsdag te komen, noch onder de low van de voorgaande handelsdag. Daarmee vormde de AEX een besluiteloze inside bar binnen de stijgende trend sinds eind november. De afgelopen weken boekte de index per saldo weinig terreinwinst. Na het bereiken van een recordniveau voor dit jaar rond 328 punten, is de AEX gaan consolideren boven 320 punten.

De RSI consolideert rond 55% en geeft daarmee ook de richtingloosheid aan. De overbought-zone (boven 70%) is al meer dan 12 maanden niet meer behaald. Een houvast voor de stieren is de hogere bodem in de AEX, in combinatie met de lagere bodem in de RSI. Deze combinatie vormt een positieve reversal, met een koersdoel boven 329 punten.

Uurbasis

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">Op uurbasis is de AEX richting de dalende weerstandslijn vanaf de top van dit jaar gestegen. De top rond 325 punten wist de index gisteren niet te doorbreken, waarbij de RSI niet boven de 60%-uitkwam. De AEX vormde rond 320 punten een hogere bodem ten opzichte van het dieptepunt van eind januari. Dit niveau komt niet uit de lucht vallen: het betreft een 38,2% Fibonacci retracement level. Dit natuurlijke steunniveau wordt berekend op basis vanaf het dieptepunt van dit jaar tot aan de top van dit jaar.

De RSI zal de 60%-grens moeten overschrijden en het liefst overbought moeten worden. Op uurbasis is een negatieve reversal-patroon gevormd: een lagere top in de AEX en een hogere top in de RSI. Aan de andere kant oefent het negatieve reversal-patroon op uurbasis verkoopdruk uit. De strijd tussen de beren en de stieren blijft vooralsnog onbeslist.

Met vriendelijke groet,

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">www.beursbulletin.nl

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">www.beleggen.com

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">www.de-beurs.nl

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">Drs. Harm van Wijk

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

AEX Verwachting