AEX consolideert in stijgende trend

De Amerikaanse beurzen scherpten de afgelopen week het jaarrecord verder aan. De AEX-index en de meeste Europese indices volgden dit voorbeeld echter niet. Het positieve beeld is nog steeds intact, al… De Amerikaanse beurzen scherpten de afgelopen week het jaarrecord verder aan. De AEX-index en de meeste Europese indices volgden dit voorbeeld echter niet. Het positieve beeld is nog steeds intact, al loopt het momentum er wel uit.
Het herstel van de afgelopen weken ging niet gepaard met een hoog volume. Zwaargewicht ArcelorMittal bijvoorbeeld liep op, maar bij een zeer laag volume. Bij dalingen namen de volumes juist toe, wat een negatief teken is. Ook de hoge VIX, het record van goud en de lage rente blijven ons storen.
Vooralsnog bevindt de AEX zich echter in een comfortabele uptrend sinds maart. Zolang de bodems hoger komen te liggen, kunnen we verdere stijgingen verwachten. Pas zodra de steungrens rond 296 punten wordt doorbroken, zou er sprake zijn van een trendomkeer. Zolang dit steunniveau intact is, blijft de top van dit jaar rond 328 punten grote aantrekkingskracht uitoefenen.
De koersontwikkeling van de euro/dollar blijft voor de AEX van groot belang. Zolang de euro met de $ 1,50-grens worstelt, vormt dit een behoorlijke rem op de AEX. Daarentegen zou een doorbraak van deze weerstandszone een positieve impuls voor de AEX-index kunnen betekenen. Mocht de euro echter gaan verzwakken, waarbij dollar carry trades massaal worden teruggedraaid, dan kunnen we een eindejaarsrally wel vergeten. Vorig jaar, toen de yen carry trade werd afgewikkeld, konden aandelenbeleggers worden weggedragen…
Maar de statistiek pleit voor een stijging. In de afgelopen 10 jaar was slechts tweemaal (2007 en 2008) sprake van een negatief laatste kwartaal. In 80% van de gevallen was dus sprake van positieve maanden aan het einde van het jaar. De vraag is of het venijn nu weer in de staart zit of dat we in dit per saldo positieve beursjaar een eindejaarsrally gaan meemaken. Er mag in ieder geval geen lagere top worden gevormd om het positieve beeld niet aan te tasten.
AEX Verwachting