AEX consolideert na doorbraak

Maandag nam de AEX-index wat gas terug en sloot vrijwel onveranderd op 346,69 punten. Hiermee test de AEX de uitbraak boven de hardnekkige 340-puntenweerstandsgrens. De stijgende steunlijn sinds eind mei… Maandag nam de AEX-index wat gas terug en sloot vrijwel onveranderd op 346,69 punten. Hiermee test de AEX de uitbraak boven de hardnekkige 340-puntenweerstandsgrens. De stijgende steunlijn sinds eind mei is nog steeds intact, waaruit de positieve ondertoon blijkt. Bovendien zijn de bodems sinds september op hogere niveaus komen te liggen, wat duidt op toenemende agressiviteit van de zijde van de kopers. Het is evenwel een veeg teken dat de zuidelijke probleemlanden, zoals Portugal en Spanje daalden.
De industriële productie in Duitsland daalde in september met 0,8% op maandbasis. Deze productiedaling volgde op twee maanden van groei. De Duitse export was in september 3% hoger dan in augustus, terwijl de invoer met 1,5% daalde. In september werd voor € 86,9 miljard aan goederen uitgevoerd, terwijl de import uitkwam op € 70,1 miljard. Dit resulteerde in een handelsoverschot van € 16,8 miljard versus € 11,5 miljard in augustus.
De economieën van de Verenigde Staten, Japan, Rusland en Duitsland zullen de komende maanden naar verwachting verder groeien. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling publiceerde de OESO-index van leidende economische indicatoren die in september bleef steken op 102,8. Een stand van 100 duidt op groei in de komende maanden. Bij de OESO zijn 33 geïndustrialiseerde landen aangesloten.
De Ierse banken staan opnieuw onder druk. Bank of Ireland daalde zelfs meer dan 10%. De grootste oppositiepartij van Ierland verklaarde zondag dat ze de begroting voor 2011 niet zal steunen. Het saneringsplan van € 6 miljard lijkt daardoor niet langer op een meerderheid in het parlement te kunnen rekenen. De Credit Default Swap op Ierland is inmiddels opgelopen tot een nieuw record. De goudkoers steeg voor het eerst boven $ 1400 per ounce. Aangezien de euro onder $ 1,40 dook, sloopte de goudprijs de grens van € 1000 per ounce.
Alle doemscenario’s ten spijt, wist de AEX-index de toppen van de afgelopen maanden overtuigend te passeren. Daarmee vervolgt de AEX de stijgende trend sinds eind mei. De steeds hogere bodems die de afgelopen maanden werden gevormd, waren reeds een voorbode voor een verdere opmars richting de 360-puntengrens. Desalniettemin kostte het de AEX de nodige moeite om de 340-puntenbarrière te doorbreken. Het 200 daags gemiddelde stijgt nog steeds waarmee de stijgende trend eveneens wordt bevestigd. Bij een stijgende trend zijn de steunniveaus van groot belang. De weerstanden zijn er om doorbroken te worden. De eerste horde is genomen, nu is het voor de AEX zaak om de top van dit jaar (krachtig) te doorbreken.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com

Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in de AEX.
 
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.