AEX consolideert onder 340-puntengrens

De AEX-index schuurde woensdag opnieuw tegen de 340-puntengrens aan, maar nam vervolgens gas terug: -0,7% op 335,85 punten. Daarmee consolideert de Amsterdamse hoofdgraadmeter nog steeds onder de 340-puntenweerstand…. De AEX-index schuurde woensdag opnieuw tegen de 340-puntengrens aan, maar nam vervolgens gas terug: -0,7% op 335,85 punten. Daarmee consolideert de Amsterdamse hoofdgraadmeter nog steeds onder de 340-puntenweerstand. Desalniettemin geeft de AEX de moed nog steeds niet op en blijft de index de druk op het ‘glazen plafondÂ’ opvoeren. Zolang de stijgende steunlijn sinds mei intact is, zijn de optimistische stieren nog steeds aan zet. Vooralsnog blijft de AEX nog achter bij bijvoorbeeld onze Ooster- en Westerburen: aldaar heeft de Duitse DAX de top van 2010 in het vizier, maar ook de Britse FTSE 100-index heeft de jacht op de top van dit jaar geopend.
Er waren negatieve geluiden waarneembaar ten aanzien van de bankensector op een door Merrill Lynch georganiseerde conferentie. Bovendien drukte een neerwaarts bijgestelde verwachting voor de derdekwartaalcijfers van zakenbank Morgan Stanley door Goldman Sachs, het sentiment ten aanzien van de ‘financials’.
De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten daalden vorige week met 0,5 miljoen vaten sterker dan verwacht. Marktvorsers hadden ingezet op een voorraaddaling van 300.000 vaten. De capaciteitsbenutting van olieraffinaderijen verslechterde naar 85,8% versus 87,8%, waar rekening werd gehouden met een afname tot 87,3%.
De index voor het aantal hypotheekaanvragen daalde in de week eindigend op 24 september met 0,8%. De herfinancieringenindex daalde met 1,6%, terwijl het aantal aanvragen voor nieuwe hypotheken met 2,4% toenam. De hypotheekdata worden sinds 1990 gepubliceerd door de Mortgage Bankers Association. Het onderzoek is representatief voor circa 50% van de Amerikaanse particuliere markt voor woonhypotheken.
Doordat de AEX nog niet met de weerstand rond 340 punten weet af te rekenen, blijft de index gevangen in de maandenlange neutrale consolidatiefase. Niet voor niets houdt BeursBulletin de posities klein en evenwichtig. Daarbij zitten wij geduldig te wachten op het puntje van onze stoelen om de posities uit te breiden zodra de AEX-index belangrijke niveaus doorbreekt.
Een doorbraak van de 340-puntenzone zou het startsein kunnen betekenen voor een aanval op het hoogtepunt van dit jaar. Een aantal belangrijke Amerikaanse en zelfs Europese indices heeft de jacht op de top van 2010 reeds geopend. De Duitse DAX voert de druk steeds verder op, op het hoogtepunt van dit jaar. Een succesvolle doorbraak zou daarmee een nieuw recordniveau voor dit jaar impliceren voor de Duitsers. Indien de AEX de DAX zou willen volgen, dan zal de AEX-index in ieder geval de 340 puntengrens moeten doorbreken en daarna tevens de top rond 360 punten.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in de AEX.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting