AEX consolideert onder top van januari

De AEX liet maandag het hoofd hangen: -1,7% op 262,39 punten. Hiermee deed de AEX een stapje terug na de opmars van de voorgaande weken. Een positief teken is dat de Coppock-indicator eind mei een historisch… De AEX liet maandag het hoofd hangen: -1,7% op 262,39 punten. Hiermee deed de AEX een stapje terug na de opmars van de voorgaande weken. Een positief teken is dat de Coppock-indicator eind mei een historisch koopsignaal heeft gegenereerd. Dit is een moeilijk te negeren signaal voor de lange termijn. Hierdoor is de kans toegenomen dat de AEX zich opmaakt voor een nieuwe aanval op de top van januari. Dat wil echter niet zeggen dat de AEX voor de korte termijn niet kan terugzakken, hetgeen gisteren werd geïllustreerd. Zolang de AEX niet te ver wegzakt, blijft de kans op een succesvolle aanval op de januari-top evenwel groot. De AEX mag echter niet onder de bodem van mei duiken, zijnde de 250-puntengrens. In dat geval zou het koopsignaal van Coppock wellicht minder profijtelijk zijn dan in het verleden.

Binnen de AEX vielen vooral zwaargewicht ArcelorMittal (-5,7%), enkele bouwbedrijven en een aantal financials door de mand. De olieprijs bereikte vorige week kortstondig een koers boven $ 70, maar wist zich niet te handhaven rond dat niveau. Wel betekende dit een hoogste koers in zeven maanden, hetgeen een positief signaal is met betrekking tot de grondstoffenmarkt. De koperprijs, een industrieel metaal, zit eveneens al maandenlang in de lift, wat op het einde van de recessie zou kunnen duiden.
Wavin (+9,7%) heeft met de banken een akkoord bereikt over de versterking van zijn kapitaalbasis. De leningen die Wavin nu heeft uitstaan, worden geherstructureerd en verlengd tot 2013. Bovendien krijgt de producent van pijpleidingen en buizensystemen € 475 miljoen extra. Tevens meldde Wavin “vergevorderd te zijn in gesprekken over het aantrekken van € 225 miljoen aan vers kapitaal via een aandelenuitgifte. Hiermee werd er een hoop onzekerheid weggenomen bij het Midcap-fonds.
Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s heeft de rating van Ierland opnieuw verlaagd. Ierland is het eerste land van de eurozone dat door de kredietcrisis en recessie voor de tweede achtereenvolgende keer een verlaagde kredietbeoordeling aan de broek krijgt: van AA+ naar AA. Bovendien is de verwachting, de zogenoemde outlook, op negatief gezet, hetgeen meestal een voorbode is voor een verdere verlaging van de rating.
In de ochtend waren de Duitse fabrieksorders de enige Europese macrocijfers die uitkwamen. Deze kwamen in april uit op een nulgroei, terwijl er op een afname van 0,3% (op maandbasis) was gerekend. Vandaag publiceert het CBS diverse Nederlandse macrocijfers, waaronder industriële omzet- en productiecijfers. Wall Street deed het eveneens rustig aan, na de opmars van de voorgaande maanden. De brede Wilshire 5000 Index brak eerder opwaarts uit, waaruit blijkt dat de kans groot is dat de Amerikaanse beurzen opnieuw de aanval naar boven gaan openen. Vandaag staan slechts de groothandelsvoorraden op het programma.
De AEX deed onlangs verwoede pogingen om de top van januari te doorbreken, maar slaagde hier niet in. De AEX heeft op dagbasis tevens te maken met negatieve divergentie met de koopkrachtindicator RSI. De index bereikte onlangs weliswaar hoogtepunten, maar deze werden niet bevestigd door de koopkrachtindicator RSI. Sterker nog, de RSI dreigt door de lows van mei te breken, hetgeen een voorbode zou kunnen zijn voor (tijdelijk) lagere niveaus van de index. Zolang de AEX echter boven de belangrijke steunzone rond 250 punten weet te blijven, blijft het proces van hogere bodems en toppen sinds maart intact. In dat geval is er slechts sprake van een adempauze voor wellicht een (grote) opwaartse beweging.
Voor de lange termijn heeft de Coppock-indicator een zeer betrouwbaar koopsignaal afgegeven. Nadere informatie over deze indicator kunt u vinden in het recent uitgebrachte weekblad van BeursBulletin.nl. Eind mei signaleerde deze indicator dat aan de ‘rouwperiode’ op de beurzen een einde is gekomen. Dit zou, evenals de voorgaande koopsignalen, kunnen duiden op een begin van een lange termijn stijging van de AEX. Het koopsignaal voor de AEX wordt breed gedragen en bevestigd door andere indices. Cruciaal is nu of de AEX de top van januari weet te passeren. Indien de AEX hierin slaagt, kunnen de remmen weer los. Momenteel onderwerpt de AEX de stijgende steunlijn uit begin maart echter aan een test. Het zal moeten blijken of de index, evenals de voorgaande weken, veerkracht toont en spoedig weet te herstellen.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
AEX Verwachting