AEX consolideert op recordniveau 2009

Woensdag stond de AEX-index gedurende de handelsdag onder druk, maar wist zich uiteindelijk toch te herstellen. De AEX sloot 0,2% hoger op een stand van 325,50 punten. Ondanks dat de AEX af en toe een… Woensdag stond de AEX-index gedurende de handelsdag onder druk, maar wist zich uiteindelijk toch te herstellen. De AEX sloot 0,2% hoger op een stand van 325,50 punten. Ondanks dat de AEX af en toe een stapje terug doet, handhaaft de index de uptrend sinds maart. Wel loopt de kracht er wat uit en schuurt de AEX langs de bovenzijde van het stijgende trendkanaal. Een daling hoeft geen reden zijn tot ongerustheid, zolang de index zich weet te handhaven binnen de uptrend. Toch blijft het op zijn minst opmerkelijk dat de rente onder druk blijft staan, de ‘angstindicator’ VIX niet verder daalt en goud rond een all time high noteert. Dit betekent dat veel beleggers het niet vertrouwen.
De AEX-index werd gisteren vooral gestut door zwaargewicht Royal Dutch Shell. De olietanker voegde 1,2% toe en doorbrak daarbij de € 21-grens. Grondstoffen-gerelateerd staalfonds ArcelorMittal, eveneens een AEX-indexzwaargewicht, boog een fors verlies om in een winst van 0,9% op € 26,395. De uitzendsector werd gisteren vanwege slechte cijfers van Manpower naar huis gestuurd: Randstad liet 4,5% liggen, terwijl Midcap-fonds USG 3,8% verloor. De Amerikaanse branchegenoot Manpower rapporteerde futloze derdekwartaalcijfers en een overnamebod op USG lijkt van de baan.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde dat het consumentenvertrouwen in Nederland deze maand daalde naar -19 versus -17 in september. Nederlandse consumenten zijn in oktober negatiever geworden ten aanzien van de economische ontwikkeling in de komende twaalf maanden. In augustus bereikte het consumentenvertrouwen het hoogste niveau sinds mei 2008.
De prijzen van verkochte bestaande koopwoningen in Nederland daalden vorige maand met 5,3% op jaarbasis. Volgens cijfers van het CBS en het Kadaster, dalen de huizenprijzen al sinds februari. Ruim 10.400 bestaande woningen wisselden in september van eigenaar, oftewel ruim 32% minder dan in september 2008. Op maandbasis steeg het totale aantal transacties echter met circa 9%.
De Britse financiële sector zal dit jaar naar schatting omgerekend € 6,6 miljard aan bonussen gaan uitdelen, 50% meer dan vorig jaar. Minder dan een jaar na de bijna-ineenstorting van het wereldwijde financiële systeem, wordt er opnieuw uit de door de belastingbetaler goed gevulde ruif gegraaid door de bankiers. Dit staat in schril contrast met de gemaakte afspraken ten tijde van de G20-top. De leiders van de G20-landen hadden in september afgesproken excessieve bonussen aan banden te leggen.
De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Franz Geithner meldde dat het “ten diepste beledigend” is voor de bevolking dat de financiële sector weer “massieve bonussen” betaalt aan zijn managers. Dit zijn opmerkelijke woorden van een persoon met nauwe banden met ‘Government Sachs’. De Amerikaanse zakenbank wil dit jaar een recordbedrag van meer dan $ 20 miljard aan bonussen uitkeren. Tijdens de kredietcrisis kreeg de Amerikaanse bank $ 10 miljard aan overheidssteun die inmiddels is terugbetaald.
Gisteravond kwam het ‘Beige Book’ uit, waarin de Fed de stand van de Amerikaanse economie toelicht. Het rapport meldde een stabilisering van de economie. Consumentenbestedingen, banken en werkgelegenheid blijven echter bronnen van zorg. De verlaging van de rating voor Wells Fargo, uit vrees voor oplopende kredietverliezen, door Rochdale Securities duwde de Dow Jones weer onder 10.000 punten. De waarschuwing van Wal-Mart voor een ‘lastig’ eindejaarsseizoen was hier tevens debet aan.
De AEX houdt de stijgende lijn sinds maart overtuigend vast. Zolang hogere toppen en hogere bodems elkaar blijven afwisselen, mag de blik van beleggers omhoog gericht blijven. De AEX wandelt langs de weerstandslijn van het stijgende trendkanaal omhoog. Gezien het feit dat de index zich aan de bovenzijde van het stijgende trendkanaal bevindt, zou de AEX aanzienlijke weerstand kunnen ondervinden. Een stapje terug behoort daarom zeker tot de mogelijkheden. Daarbij kan de AEX echter nog aanzienlijk dalen, voordat de stijgende trend wordt verlaten. Zolang de vorige bodem begin oktober gevormd, is er weinig aan de hand, maar impliceert wel een daling van maximaal 9%. Het is een veeg teken dat de angstindicator’ VIX niet verder daalt en de lange rente blijft dalen. Bovendien noteert goud rond een all time high, mede dankzij een verzwakkende Amerikaanse dollar.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in ArcelorMittal, Royal Dutch Shell en Randstad.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting