AEX consolideert op recordniveau

De AEX daalde woensdag met 0,6% naar 335,14 punten, maar pas als de steunzone rond 323 punten wordt doorbroken, gaat er een eerste alarmbel af. Deze maand droeg voornamelijk één AEX-fonds bij aan de… De AEX daalde woensdag met 0,6% naar 335,14 punten, maar pas als de steunzone rond 323 punten wordt doorbroken, gaat er een eerste alarmbel af. Deze maand droeg voornamelijk één AEX-fonds bij aan de stijging van de AEX-index: ArcelorMittal. De koers van de indexzwaargewicht is sinds begin december circa 25% opgelopen. Slechts een handjevol andere zwaargewichten boekten eveneens koerswinsten, maar het leeuwendeel van de fondsen bleven voor dood liggen. We zullen in het nieuwe jaar waarschijnlijk het ware gezicht van de AEX-index gaan zien, nadat de bonussen zijn geteld en verdeeld.
ASML heeft de economische crisis achter zich gelaten en neemt zelfs weer personeel aan. De Veldhovense chipmachinefabrikant is vooral op zoek naar softwarespecialisten en technici. Volgens ASML zijn nieuwe medewerkers op korte termijn nodig, omdat de chipmachinefabrikant sinds kort weer op volle toeren draait na drie kwartalen van verlies. Door de crisis stortte de omzet in het eerste kwartaal van 2009 in met niet minder dan 80%. Door circa duizend inhuurkrachten de zak te geven én het verkrijgen van werktijdverkorting voor nog eens 1100 werknemers, kon ASML de klap opvangen.
De financiële waarden deden slechte zaken op het Damrak. Dat was voornamelijk te wijten aan het feit dat GMAC opnieuw zijn hand heeft opgehouden bij de overheid. Waarschijnlijk zal de voormalige financieringsdivisie van General Motors circa $ 3,5 miljard aan extra steun ontvangen, de derde kapitaalinjectie op rij. In combinatie met het bericht dat hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac zoveel geld van de Amerikaanse overheid krijgen als noodzakelijk in de komende drie jaar, doet vermoeden dat de crisis nog lang niet over is.
Uit cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB), blijkt dat de M3-geldhoeveelheid in november op jaarbasis met 0,2% is afgenomen na een groei van 0,3% in oktober. De leningen in de private sector namen in november met 0,7% af, na een daling van 0,8% in oktober. Met de daling blijft de geldgroei ruim onder de 4,5% die de ECB hanteert als referentiewaarde voor stabiele prijzen. Als de geldhoeveelheid te hard groeit, kan dat inflatiegevaar doen toenemen, maar een verkrapping duidt op deflatie.
De economische activiteit in het midwesten van de Verenigde Staten is in december naar het hoogste niveau gestegen sinds januari 2006. De Chicago-inkoopmanagersindex (ISM) kwam deze maand uit op een stand van 60 versus 56,1 in november.
Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen stonden gisteren op Wall Street onder druk. Japan Airlines (JAL) daalde fors, omdat gevreesd wordt voor een faillissement van de noodlijdende maatschappij. American Airlines en Delta Airlines hebben JAL financiële steun aangeboden. De grootste luchtvaartmaatschappij van Azië staat voor ongeveer $ 6 miljard in het krijt bij de grootste schuldeisers, Sumitomo Mitsui, Mizuho, Mitsubishi UFJ en de staatsbank Development Bank of Japan.
De AEX-index sleept zich het jaar uit en consolideert rond het recordniveau van 2009. De volumes bleven de afgelopen handelsdagen aan de lage kant. Daardoor kon de AEX-index gemakkelijk worden gestuurd. De stijging van de AEX in de afgelopen weken werd voornamelijk veroorzaakt door staalgigant ArcelorMittal. De indexzwaargewicht boekte sinds begin december een koerswinst van circa 25%. Zolang de AEX-index de uptrend sinds maart voortzet, moet de blik omhoog worden gericht. Echter, het zou sterker zijn als de komende tijd meer fondsen gaan stijgen met toenemende volumes. Anders is het oppassen geblazen. Zodra de AEX onder de steungrens rond 323 punten duikt, wordt een eerste waarschuwingssignaal gegeven. Bij een doorbraak van de 296 puntenzone is het hoogstwaarschijnlijk inpakken en wezen. Zover is het evenwel nog niet en is een positieve visie vooralsnog gerechtvaardigd. Voorzichtigheid is echter geboden!
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in ArcelorMittal en ASML.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting