AEX consolideert op weg naar koersdoel 361,97 punten

Het Griekse drama blijft de Europese beurzen teisteren. Beleggers dumpten deze week opnieuw Griekse staatsobligaties. Het rendement op de Griekse tienjarige staatsleningen steeg daarbij tot boven 8%. De… Het Griekse drama blijft de Europese beurzen teisteren. Beleggers dumpten deze week opnieuw Griekse staatsobligaties. Het rendement op de Griekse tienjarige staatsleningen steeg daarbij tot boven 8%. De Griekse schuldcrisis lijkt als een veenbrand over te slaan naar onder meer Portugal. De Portugese, de Griekse en de Spaanse indices waren de grootste verliezers binnen de eurozone. De vraag is, hoeveel negatieve impact ‘GriekenlandÂ’ op de Nederlandse beurs heeft, gezien de beperkte reactie op alle paniekverhalen.
Het is een teken van kracht dat de AEX begin april boven de belangrijke 345-puntengrens wist uit te stijgen. Daarmee vervolgde de index de stijgende trend sinds maart vorig jaar. De AEX-index bereikte vervolgens middels een piek op 358,20 punten het hoogste punt sinds het najaar van 2008. Daarin stond de AEX overigens niet alleen, want diverse Amerikaanse en Europese beurzen scherpten de records sinds eind 2008 aan. De technologie-index Nasdaq bereikte zelfs al bijna het hoogste punt van 2008.
Dat de AEX de afgelopen weken consolideerde rond het ‘recordniveau’ is niets uitzonderlijks en eigenlijk gewoon een gezonde ontwikkeling. De Amsterdamse hoofdgraadmeter mag zelfs nog terugvallen richting het uitbraakniveau rond 345 punten, alwaar een koershiaat voor steun zou kunnen zorgen. Maandag veerde de AEX op vanaf het 50% retracement level, gemeten vanaf de bodem van medio maart tot aan de top van april. Pas als bovenstaande steunniveaus worden doorbroken, zou dit een draai in het sentiment inluiden.
Dankzij de forse stijging van de AEX hebben wij de afgelopen weken regelmatig onze koersdoelen opwaarts bijgesteld. Het eerder opwaarts herziene koersdoel van 361,97 punten staat nog steeds scherp in ons vizier. Zolang bovengenoemde steunniveaus intact blijven, ligt een verdere opmars voor de hand. Iedere terugval biedt zelfs interessante mogelijkheden om nieuwe posities in te nemen of bestaande posities verder uit te breiden. Wij herhalen dan ook de slotzin van vorige week: “Totdat het tegendeel bewezen is, is de ‘uptrend’ sinds maart vorig jaar intact en blijven wij profiteren van het vriendelijke beursklimaat.”
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in de AEX.
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting