AEX consolideert op weg naar recordstand

Dinsdag maakte de AEX een pas op de plaats richting het recordniveau van dit jaar. Gisteren sloot de AEX fractioneel lager op 321,08 punten. Nog altijd zijn de volumes bij de meeste fondsen aan de magere… Dinsdag maakte de AEX een pas op de plaats richting het recordniveau van dit jaar. Gisteren sloot de AEX fractioneel lager op 321,08 punten. Nog altijd zijn de volumes bij de meeste fondsen aan de magere kant. De AEX-locomotief rijdt weliswaar nog steeds bergopwaarts, maar het gaspedaal lijkt te zijn losgelaten. Hieruit blijkt nog geen grote koopinteresse richting het jaareinde. Daarnaast is het spannend of de AEX zich kan loskoppelen van de carry trades. Gistermiddag verloor de euro fors terrein, terwijl de AEX opvallend goed stand hield. In 2008 had de in waarde dalende euro dramatische gevolgen voor de aandelenbeurzen. De steungrens rond 296 punten is van groot belang. Zolang de AEX hierboven weet te blijven, kunnen we positief blijven.
Boskalis verhoogde gisteren de winstverwachting voor 2009 van € 205 miljoen naar € 215 miljoen. Vorige week maakte het baggerfonds bekend Smit Internationale over te nemen.
Fugro heeft een contract gesloten met het StatOil USA voor driedimensionaal seismisch onderzoek in de Chukchi Zee bij Alaska. Volgens het ingenieursbureau en bodemonderzoeker is de geschatte waarde van het contract € 17 miljoen.
ASML en ASMI deden gisteren goede zaken dankzij positief nieuws over de chipsector. De wereldwijde brancheorganisatie voor de halfgeleiderindustrie (WSTS) voorziet in 2010 een omzetstijging van 12%, wat meer is dan verwacht.
Het Europese handelsoverschot kwam in september uit op € 3,7 miljard versus € 2,3 miljard in augustus. Analisten hadden een tekort van € 2 miljard verwacht.
De Amerikaanse producentenprijzen zijn in oktober met 0,3% gestegen op maandbasis. Analisten rekenden op een prijsstijging met 0,5%. Op jaarbasis daalden de producentenprijzen echter met 1,9%.
De AEX haperde op weg naar het recordniveau van dit jaar rond 328 punten. De grote vraag is of de index ook het jaarrecord weet aan te scherpen. Het 50% Fibonacci-weerstandsniveau, gemeten vanaf de top in 2007 tot de bodem van dit jaar, vormt een zware barrière. Desalniettemin houdt de AEX de stijgende trend sinds maart goed vast. Zorgwekkend echter zijn de lage volumes bij de stijging in de laatste weken. Bovendien vormt de weerstand rond $ 1,50 voor de euro een groot gevaar. Zolang de euro deze barrière niet passeert, vormt dit een rem op de opmars van de AEX. Indien de euro gaat verzwakken versus de dollar en/of de yen, kan er verkoopdruk ontstaan op de AEX-index zoals in 2008. Vorig jaar had de massale afwikkeling van de zogenoemde carry trades een beurskrach tot gevolg. Beleggers zijn derhalve gewaarschuwd, zij het dat de blik omhoog kan blijven gericht zolang de steunzone rond 296 punten intact is.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in de Boskalis, Fugro, ASML en Smit Internationale.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting