AEX consolideert rond 350-puntengrens

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">De AEX stond gisteren aanvankelijk onder druk, maar wist gedurende de handelsdag het hoofd opnieuw boven water te krijgen. De AEX-index sloot 0,4% hoger op 349,10 punten. Hiermee consolideerde de index derhalve rond de 350-puntengrens. Een belangrijke bodem is die van maart rond 343 punten. Zolang dit niveau intact is, hoeft nog niet de…

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">De AEX stond gisteren aanvankelijk onder druk, maar wist gedurende de handelsdag het hoofd opnieuw boven water te krijgen. De AEX-index sloot 0,4% hoger op 349,10 punten. Hiermee consolideerde de index derhalve rond de 350-puntengrens. Een belangrijke bodem is die van maart rond 343 punten. Zolang dit niveau intact is, hoeft nog niet de nooduitgang te worden opgezocht. De Duitse DAX en de Amerikaanse Dow Jones noteren nog steeds (overtuigend) boven het dieptepunt van april. Deze indices kunnen we toch meer als leider beschouwen dan de AEX-index.

Intraday bereikte de RSI het oversold-gebied waarna de koopkrachtindicator opveerde. De AEX vormde lagere bodems, terwijl de RSI daarentegen hogere bodems vormde, wat op positieve divergentie duidt, oftewel toenemende kracht. Zolang de RSI onder 60% noteert, wordt hiermee evenwel een bear market range aangeduid. Zolang de index niet boven deze grens weet uit te breken, zijn de beren aan zet. De eerste uitdaging van de stieren is om de dalende trend vanaf de 360-puntengrens te doorbreken.

Vanwege de daling heeft de AEX tevens de stijgende steunlijn sinds de zomermaanden van 2010 aan een test onderworpen. Op dagbasis noteerde de Relatieve Sterkte Index weken lang in een neutrale zone, maar gleed vervolgens verder af richting de gevarenzone zijnde 30%. De bull market range is daarmee in gevaar gekomen, daar de 40%-grens werd doorbroken. Het neerwaarts koershiaat dat op maandag rond 354 punten werd gevormd, staat nog steeds open wat evenmin een goed teken is.

Nadat de korte termijn consolidatiedriehoeken deze week werden doorbroken, zette de AEX koers richting het dieptepunt van maart rond 343 punten. Deze bodem is cruciaal, want bij een doorbraak hiervan neemt de verkoopkracht toe. Inmiddels consolideert de AEX eveneens rond het 200-daags voortschrijdend gemiddelde, wat vooralsnog een evenwel nog een (licht) positieve curve vertoont.

Het technisch beeld van de belangrijke(re) beursgraadmeters in Europa en Amerika, de Duitse DAX en de Amerikaanse Dow Jones, is nog steeds goed. Onlangs tekenden deze indices een nieuw meerjarig record op, waarna wat gas terug werd genomen. Deze noteren evenwel nog steeds boven het dieptepunt van april. Dat biedt perspectief voor de AEX, al zal de Amsterdamse beursgraadmeter wel spoedig moeten herstellen. We kunnen wellicht nog wat vuurwerk verwachten, daar aanstaande vrijdag de mei-expiratie van opties en futures op het programma staat.

Met vriendelijke groet,

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">www.beursbulletin.nl

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">www.beleggen.com

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">        
Drs. Harm van Wijk

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link. 

AEX Verwachting