AEX consolideert rond 480-puntengrens

Na het fraaie slotakkoord waarmee de AEX afgelopen vrijdag het weekend inging, begonnen beleggers maandag ongeïnspireerd aan de nieuwe handelsweek. De AEX-index kwam gedurende de dag nauwelijks van zijn… Na het fraaie slotakkoord waarmee de AEX afgelopen vrijdag het weekend inging, begonnen beleggers maandag ongeïnspireerd aan de nieuwe handelsweek. De AEX-index kwam gedurende de dag nauwelijks van zijn plaats en sleepte zich richting de slotbel. Toen deze luidde, stond er een stand van 481,38 punten op het scorebord, een marginale plus van 0,04 %. De flauwe stemming aan het Damrak duidt erop dat beleggers moeite hebben met de weerstandszone rond 480 punten, waar zich tevens een 50%-Fibonacci-niveau bevindt. Of de AEX sterk genoeg is om deze weerstand te doorbreken, zal binnenkort moeten blijken.
Na de vele turbulente handelssessies die de AEX in de afgelopen maanden meemaakte, beleefde men maandag aan het Damrak een zeer rustige dag. Wellicht hadden beleggers de beursvloer verruild voor een plekje op één van Bevrijdingsfestivals, in ieder geval bleef het vuurwerk op Beursplein 5 uit. Hierbij kan ook hebben meegespeeld dat de beurzen in Tokyo en Londen maandag gesloten waren. Wall Street was wèl geopend, maar wist de Amsterdamse beurs niet in beweging te brengen. Het nieuws vanuit de VS dat de inkoopmanagerindex van de Amerikaanse dienstensector in april hoger is uitgekomen dan verwacht, maakte evenmin veel indruk op beleggers.
Grootste daler binnen de AEX-index was maandag ASML, dat 2,3% inleverde. Sectorgenoot BE Semiconductors deed het nog slechter en verloor 5,1%. ASMI zag over het eerste kwartaal de nettowinst met 35% en de omzet met 17% dalen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De front-end divisie zal ook in het tweede kwartaal last hebben van aanhoudend lastige marktomstandigheden aldus de kersverse topman Del Prado. 21 Mei zal door de aandeelhouders worden beslist over het lot van Del Prado. Afgelopen weekend werd bekend, dat Microsoft afziet van de overname van Yahoo!, hetgeen maandag resulteerde in een afstraffing van Yahoo! (-15%) op de Nasdaq.
Unilever was maandag evenmin in trek bij beleggers. Petercam verlaagde het koersdoel van het bedrijf van € 25 naar € 24,50, waarop het zwaargewicht 0,6% inleverde. Positieve uitschieters aan het Damrak waren Ballast-Nedam, dat zich kon verheugen in een koerswinst van 4,9%, en InnoConcepts (+4,3%). Een concrete aanleiding voor de koerssprong ontbrak echter in beide gevallen. De onrust in Nigeria en spanningen rond Iran en in Turkije duwden de olieprijs tot een recordhoogte boven $ 120 dollar per vat. De hoge olieprijzen veroorzaken wereldwijd een oplopende inflatie.
Dinsdagmorgen heeft BinckBank voorbeurs de cijfers over het eerste kwartaal van 2008 bekendgemaakt. Daarnaast zullen beleggers met interesse kennis nemen van de producentenprijzen binnen de industriële sector, die dinsdag om 11.00 uur door Eurostat zullen worden gepubliceerd. De hoogte van de producentenprijzen is een belangrijke indicatie voor de ontwikkeling van de inflatie en wordt als zodanig nauwlettend in de gaten gehouden door beleggers.
De AEX heeft Bevrijdingsdag aangegrepen om een rustdag in te lassen. De index consolideert momenteel rond 480 punten, ofwel de zone die van cruciaal belang is voor de verdere ontwikkeling van de Amsterdamse hoofdgraadmeter. Op korte termijn zal dan ook moeten blijken of de index vitaal genoeg is om deze weerstand uit te nemen. Mocht de AEX erin slagen de neklijn rond 480 punten overtuigend te passeren, dan is daarmee het hoofdschouderpatroon van de baan en kunnen bulls en bears gaan strijden om de 500-puntengrens. Valt de AEX echter vanaf het huidige niveau terug, dan is het hoofdschouderpatroon nog altijd intact en kan een forse daling niet worden uitgesloten. De saaie opening van deze handelsweek kan wel eens de stilte voor de storm zijn.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com
Harm van Wijk

AEX Verwachting