AEX consolideert rond hoogterecord 2012

MARGIN: 0cm 0cm 0pt; mso-layout-grid-align: none" class="MsoNormal">De AEX nam maandag wat gas terug en consolideerde rond het hoogste punt van 2012. Griekenland gooide roet in het eten omdat overeenstemming tussen de regering en oppositiepartijen over de bezuinigingen ver te zoeken is. De index werd daarmee de voet dwars gezet om door te stomen richting het koersdoel van circa 329 punten. De dalende…

MARGIN: 0cm 0cm 0pt; mso-layout-grid-align: none" class="MsoNormal">De AEX nam maandag wat gas terug en consolideerde rond het hoogste punt van 2012. Griekenland gooide roet in het eten omdat overeenstemming tussen de regering en oppositiepartijen over de bezuinigingen ver te zoeken is. De index werd daarmee de voet dwars gezet om door te stomen richting het koersdoel van circa 329 punten. De dalende weerstandslijn uit het jaar 2007, die over de top van 2011 kan worden getrokken, kan voor de nodige weerstand zorgen.

Dagbasis

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">De AEX consolideerde maandag rond het recordniveau van dit jaar. Diverse niveaus zouden voor weerstand kunnen zorgen. Zo vindt de AEX ook het uitbraakniveau van de zomermaanden op het pad.

De koopkrachtindicator RSI consolideert rond 60% en zal in ieder geval overbought (boven 70%) moeten worden om de bull range te bevestigen. De RSI is al meer dan een jaar niet meer boven deze waarde geweest.

Om de negatieve divergentie ongedaan te maken, zal de koopkrachtindicator een hogere top moeten vormen. De hogere toppen in de AEX en lagere toppen in de RSI geven een waarschuwingssignaal af: afnemende koopkracht.

Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde is nog steeds neerwaarts gericht, wat de lange termijn trend aangeeft. Het zou op kracht duiden als deze curve opwaarts zou draaien.

Het positieve reversal-patroon (de AEX vormde hogere bodems, terwijl de RSI lagere bodems vormde) is nog steeds valide, waarvan het koersdoel 329,37 punten bedraagt. Samen met de hogere bodems sinds november 2011 vormen dit positieve aanknopingspunten voor de stieren (optimisten).

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">Uurbasis

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">In de uurgrafiek is er negatieve divergentie opgetreden tussen de RSI en de AEX. Terwijl de AEX nieuwe hoogtepunten bereikte, kwam de RSI niet verder dan lagere toppen. De stijgende trend is nog steeds intact, waarbij de hogere bodems aanknopingspunten zijn voor de stieren.

Het zou fraai zijn als de RSI de bull range opnieuw bevestigt door de 70%-grens te passeren. Het is in geval een sterk teken dat de AEX niet te ver weg viel en zich dus niet te veel van de wijs liet brengen door de Grieken.
 
Met vriendelijke groet,

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">www.beursbulletin.nl

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">www.beleggen.com

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">www.de-beurs.nl

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">Drs. Harm van Wijk

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

AEX Verwachting