AEX consolideert rond recordniveau

Na de vliegende start op maandag, nam de AEX-index wat gas terug vanaf het hoogterecord van 2010. Woensdag sloot de AEX vrijwel onveranderd op 341,48 punten, een paar punten onder de hoogste koers van… Na de vliegende start op maandag, nam de AEX-index wat gas terug vanaf het hoogterecord van 2010. Woensdag sloot de AEX vrijwel onveranderd op 341,48 punten, een paar punten onder de hoogste koers van dit jaar. Het is belangrijk dat meerdere sectoren, naast de grondstoffensector, eveneens de weg omhoog weten te vinden. Bovendien zal de stijging gepaard moeten gaan met een toenemend volume. Zolang de stijgende trend sinds vorig jaar maart intact is, is er geen reden tot negativisme, alle doemverhalen ten spijt. Pas als de AEX onder 334 punten respectievelijk 323 punten duikt, ontstaan de eerste haarscheurtjes in de uptrend.
Het inkomen van Nederlandse huishoudens was volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in het derde kwartaal 3,3% lager ten opzichte van een jaar eerder. In totaal was er circa € 3 miljard minder bestedingsruimte voor huishoudens.
Fitch verlaagt de kredietwaardigheid van IJsland vanwege het feit dat het Icesave-akkoord is getorpedeerd. De kredietbeoordeelaar haastte zich daarom om de rating van IJsland te verlagen naar het niveau van ‘junk’. “De beslissing van de IJslandse president om het Icesave-akkoord door te schuiven naar een referendum geeft aanleiding tot een nieuwe golf van binnenlandse politieke, economische en financiële onzekerheid”, luidt de onheilspellende verklaring van Fitch. Toen het IJslandse parlement vorige week het Icesave-akkoord goedkeurde, waren de verwachtingen nog hoopvol. Kredietbeoordelaar wijzigde de vooruitzichten toen zelfs van ‘negatiefÂ’ naar ‘stabielÂ’.
De leden van de Federal Reserve twijfelden op de laatste rentevergadering van 16 december over het al dan niet verlengen van het obligatie-inkoopprogramma om de economie te ondersteunen. De Amerikaanse centrale bank begon in januari 2009 met de aankoop van probleemkredieten voor $ 1250 miljard. Dat programma werd later nog uitgebreid met $ 300 miljard en vervolgens met $ 175 miljard dollar. Gevreesd wordt dat de wegebbende overheidssteun het fragiele herstel van de huizenmarkt in de kiem kan smoren. De zwakke arbeidsmarkt blijft eveneens een zorg. Men twijfelt tevens of er nu inflatie danwel deflatie te verwachten is.
In de VS steeg de inkoopmanagers index van de dienstensector in december naar 50,1, terwijl analisten een bescheiden hogere toename hadden verwacht. De voorgaande maand was er nog een stand van 48,7. Een niveau boven 50 duidt op een stijging van de activiteiten.
De werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven is in december met 84.000 banen afgenomen te opzichte van met november 2009. Er werd een banenverlies (exclusief de landbouwsector) van 73.000 arbeidsplaatsen verwacht. Daarentegen hebben Amerikaanse werkgevers in december iets meer dan 45.000 ontslagen aangekondigd. Op maandbasis betekent dit een daling van 10%. Over heel 2009 vielen volgens het Amerikaanse detacheringsbureau Challenger, Gray & Christmas er circa 1,3 miljoen ontslagen, oftewel een stijging van 5,3%. Aanstaande vrijdag zal de Amerikaanse overheid officiële cijfers over de werkgelegenheid bekendmaken.
De Amsterdamse hoofdgraadmeter consolideert momenteel net onder het hoogste punt van dit jaar. Zolang de AEX boven de steunzone rond 296 punten beweegt en hogere toppen en dito bodems vormt, moeten we positief blijven. Er worden echter waarschuwingsschoten gelost zodra de steunzones rond 334 punten respectievelijk 323 punten neerwaarts worden gepasseerd. Het is echter wel belangrijk dat nu meer fondsen gaan stijgen. Toenemende volumes over de volle breedte van de markt zullen een verdere stijging moeten schragen.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in de AEX.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting