AEX consolideert rond uitbraakniveau

De AEX trapte gisteren op de rem en eindigde 0,5% lager op een stand van 345,99 punten. De AEX consolideert nog steeds rond het uitbraakniveau. Zolang het 200-daagsgemiddelde stijgt en de bodems op een… De AEX trapte gisteren op de rem en eindigde 0,5% lager op een stand van 345,99 punten. De AEX consolideert nog steeds rond het uitbraakniveau. Zolang het 200-daagsgemiddelde stijgt en de bodems op een steeds hoger niveau worden gevormd, is er niets aan de hand. De ‘uptrendÂ’ sinds september is nog steeds intact. Uiteraard verliezen we de minder positieve signalen uit hoofde van de (Europese) schuldperikelen niet uit het oog. Vooral Ierland is hard op weg om een ‘tweede GriekenlandÂ’ te worden. Zolang het technische beeld voor de AEX-index positief is, is een optimistische visie voor de index gerechtvaardigd.
Het vertrouwen van Nederlanders in de woningmarkt is toegenomen, waardoor volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) in de komende tijd meer huizen zullen worden verkocht. Volgens VEH zijn woningen door het lage renteniveau en de gedaalde prijzen beter betaalbaar geworden. Bovendien heeft het veiligstellen van de hypotheekrenteaftrek het consumentenvertrouwen een impuls gegeven, aldus VEH. Het vertrouwen in de huizenmarkt zit de laatste maanden in de lift. Vooral de laatste drie maanden signaleert de VEH een sterke stijging.
Huizenkopers kunnen komend jaar waarschijnlijk 5% tot 20% minder lenen als gevolg van de gestegen kosten voor pensioen, zorg en kinderopvang. Het instituut voor budgetvoorlichting (Nibud), heeft daarom het budget voor wonen verlaagd. De richtlijn wordt als basis gebruikt voor de gedragscode voor banken. Nu lenen nog lastiger dreigt te worden, ligt een verdere daling van de huizenprijs voor de hand, aldus Kaler Schiffer van het Waarborgfonds, de uitvoerder van de Nationale Hypotheekgarantie.

Van de Ierse huiseigenaren was 4,6% minstens 90 dagen ‘behind the curve’ met betalen. Volgende maand worden de cijfers van september bekendgemaakt. Inmiddels is 25% van de huizen aanzienlijk minder waard dan de hypotheek die erop rust. De Ierse overheid staat voor een behoorlijke uitdaging als zij moet herfinancieren. Het effectieve rendement op een Ierse 10-jarige staatslening bedraagt circa 8%, ruim 500 basispunten meer dan Duitsland moet betalen. Clearinghuis LCH gaf aan een hoog onderpand te zullen vragen voor de afwikkeling van transacties in Ierse staatsobligaties, wat zorgde voor een schrikeffect.
Volgens onderzoekinstituut The Conference Board zal de wereldeconomie tot en met 2020 harder groeien dan voor de financiële crisis. Vooral de opkomende economieën zullen de mondiale economische kar gaan trekken. Het Amerikaanse onderzoeksinstituut stelde dat de wereldeconomie van 2010 tot en met 2020 gemiddeld met 4,4% per jaar zal groeien versus een gemiddelde groei van 4,1% in de periode 2000 tot 2008.
De AEX-index bereikte dinsdag een hoogste punt van de afgelopen maanden, maar nam vervolgens toch weer wat gas terug. Desalniettemin is de AEX nog steeds op weg naar de top van dit jaar. Zolang het 200 daags gemiddelde positief blijft en de stijgende trend sinds september in tact is, kunnen we positief gestemd blijven. De weg naar boven is evenwel een ‘bumpy road’. Aandelenmarkten ‘climb a wall of worry’. Zolang de steungrenzen, die de in september en oktober zijn gevormd, intact zijn, kunnen we positief blijven.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com

Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in de AEX.
 
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.