AEX crasht op Black Monday

Maandag stonden de aandelenkoersen andermaal onder zware verkoopdruk. De AEX daalde op de eerste handelsdag van de week 8,8% naar 323,55 punten. Dit betekent het grootste verlies (op één dag) sinds 1987…. Maandag stonden de aandelenkoersen andermaal onder zware verkoopdruk. De AEX daalde op de eerste handelsdag van de week 8,8% naar 323,55 punten. Dit betekent het grootste verlies (op één dag) sinds 1987. De massale ‘reddingsacties’ van de Europese centrale banken en overheden deden het sentiment geen goed. Fortis kreeg wederom forse klappen na de ‘halve nationalisatie’. De AEX dook opnieuw onder de 350-puntengrens, waarmee de index weer een forse neerwaartse impuls kreeg binnen de sterk dalende trend. Het enige lichtpuntje, de negatieve divergentie met betrekking tot de RSI en de AEX, begint langzaam te doven. Het koersdoel van 300 punten, uit hoofde van het hoofdschouderpatroon is wel weer een behoorlijke stap dichterbij gekomen.
Het afgelopen weekeinde eiste de kredietcrisis weer diverse slachtoffers. Terwijl eerder met name Amerikaanse financials sneuvelden danwel van de afgrond werden gered, vielen nu ook diverse Europese financials. In de Benelux werd een ondergang van Fortis ternauwernood voorkomen door een semi-nationalisatie. Vorige week liet ex-topman Verwilst nog doodleuk te weten dat “er geen enkele kans is dat Fortis bankroet gaat” en dat er “niets aan de hand is”. Afgelopen weekend moesten echter de Belgische, Luxemburgse en Nederlandse autoriteiten er aan te pas komen om deze grootbank te redden. Er werd door de Benelux-overheden voor ruim € 11 miljard een belang van 49% in Fortis genomen. Hiermee ontstaat een kapitaalverwatering van bijna 100%. Bestuursvoorzitter Maurice Lippens moet nu eindelijk toch het veld ruimen. Dierckx werd naar voren geschoven en mag nu op het netelige pluche gaan zitten. De Nederlandse activiteiten van ABN Amro staan nu in de etalage, zonder het onderdeel vermogensbeheer. Dat onderdeel is volgens Fortis al geïntegreerd. ING, dat terloops werd genoemd als overnamekandidaat voor ABN Amro, vindt een overname te riskant.
In de VS werd Wachovia door Citigroup overgenomen waarbij de verliezen worden gedeeld met Federal Deposit Insurance Corp. Duitsland stond eveneens op zijn grondvest te trillen: Hypo Real Estate moest van een ondergang worden gered door een consortium van banken. Hypo Real Estate kreeg circa € 35 miljard aan krediet om de kapitaalpositie te verstevigen. In Engeland werd voor hypotheekbank Bradford & Bingley een grootscheepse reddingsactie gestart. Het vertrouwen in de Europese economie is in september ook nog eens verder gedaald. De maandelijkse vertrouwensindex van producenten en consumenten daalde naar het laagste niveau sinds december 1993. Voor de vijftien EU-landen met de euro is het vertrouwen het laagst sinds 2001.
Het Amerikaanse reddingsplan ten bedrage van $ 700 miljard, is maandagavond door het Huis van Afgevaardigden weggestemd. De Amerikaanse beurzen doken daarop diep in het rood. De waarschuwende uitlatingen van George Walker Bush wakkerde de angst voordien al aan. De aanstaande ex-president van Amerika gooide olie op het vuur door de verwachtingen omtrent het reddingsplan te temperen. Het reddingsplan maakt het weliswaar mogelijk om het probleem van de kredietcrisis bij de wortel aan te pakken, maar dat houdt volgens hem nog niet in dat alle economische problemen in de Verenigde Staten op korte termijn opgelost worden. “Zelfs met de belangrijke stappen die we zetten om een oplossing te vinden voor de huidige crisis, zullen we ons geconfronteerd blijven zien met serieuze uitdagingen”, aldus Bush.
De AEX heeft maandag een zware klap geïncasseerd. Het scenario van een mogelijk hogere bodem van de koopkrachtindicator RSI en de dalende wig, kan waarschijnlijk in de prullenbak. Het vertrouwen is ver te zoeken. De index bereikte zelfs niveaus van het jaar 2004. Het tweede Fibonacci retracement level (rond 350 punten) gemeten vanaf de bodem in 2003 tot de top van 2007, is inmiddels ruimschoots doorbroken. Het is de vraag of het derde Fibonacci niveau wel stand houdt. De AEX stormt in een sneltreinvaart richting het koersdoel op 300 punten. Het is de vraag wat het eindstation zal zijn.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
AEX Verwachting