AEX crasht

De AEX-index zette donderdag schoorvoetend een herstel in, maar wist de winst uiteindelijk niet te verzilveren. Door tegenvallend macronieuws van overzee dook de index aan het einde van de middag weer… De AEX-index zette donderdag schoorvoetend een herstel in, maar wist de winst uiteindelijk niet te verzilveren. Door tegenvallend macronieuws van overzee dook de index aan het einde van de middag weer in de rode cijfers, om te sluiten op 281,97 punten, een min van 1,3%. Veel beleggers gooiden de afgelopen weken al de handdoek in de ring. Alle dramatiek en malaise ten spijt, schept dit ook weer kansen. De hogere bodems in de RSI versus lagere bodems in de AEX duiden op toenemende koopkracht. Daarnaast heeft de AEX-volatiliteitsindex VIX een recordwaarde bereikt ver boven 70. In maart 2003 werd na een record vervolgens op 217,80 punten een bodem bereikt.
De regering stelt € 20 miljard noodhulp beschikbaar voor banken en verzekeraars. Aegon liep de afgelopen dagen zware averij op, mede vanwege bezorgdheid onder beleggers over beleggingen van de verzekeraar in de VS. Donderdagmorgen meldde bestuursvoorzitter Alex Wynaendts dat Aegon over het derde kwartaal honderden miljoenen zal moeten afwaarderen, maar dat de kasstromen gezond blijven en de beschikbare liquiditeiten de verplichtingen ruim te boven gaan. Beleggers reageerden positief op dit bericht en Aegon liet daarop donderdag een plusje zien.
Terwijl wereldwijd de huizenmarkt al geruime tijd in vuur en vlam staat, riepen diverse ‘experts’ dat het in Nederland allemaal wel meeviel. De situatie op de Nederlandse huizenmarkt zou anders zijn en BeursBulletin.nl werd destijds door ING en VEH afgeschilderd als zwartkijker. De gemiddelde huizenprijs in het derde kwartaal is echter voor het eerst in achttien jaar gedaald. Bovendien werden er in Nederland minder huizen verkocht. Dat blijkt uit cijfers van de NVM, de grootste makelaarsvereniging van Nederland. De prijsdaling bedroeg gemiddeld 0,3% ten opzichte van het tweede kwartaal. Het aantal verkochte woningen daalde evenwel schrikbarend: -13%.
In de hoofdstad worden sinds twee weken nauwelijks huizen meer verkocht. Door de wankele positie van veel banken en de val van de beurzen is er bijna geen kijker meer te vinden. “Kopers wachten af. Daardoor is de markt stilgevallen”, bevestigt Van den Brink in Het Parool. De voorzitter van de makelaarsvereniging Amsterdam meldde bovendien dat “…de huizenmarkt ook in Amsterdam in korte tijd volledig is omgeslagen van een verkopersmarkt naar een kopersmarkt”.
De Europese Centrale Bank heeft donderdag een recordbedrag van $ 100 miljard dollar in de geldmarkten gepompt. De ECB heeft de afgelopen weken vrijwel dagelijks dollarleningen aan financiële instellingen aangeboden. De banken schreven in op een totaalbedrag van $ 116 miljard dollar en betaalden tussen de 5% en 9,4% rente. Banken durven als gevolg van de kredietcrisis geen geld meer aan elkaar te lenen, waardoor de liquiditeit (verder) afneemt.
Het aantal werkloosheidsuitkeringen daalde de afgelopen week in de VS met 20.000 eenheden. De groothandelsvoorraden stegen met 0,8%. Vrijdag zullen de belangrijke inflatiecijfers en de im- en exportcijfers over september bekend worden gemaakt. Bovendien komt de handelsbalans over augustus uit.
Nu het derde Fibonacci retracement level (circa 310 punten) doorbroken is en de AEX vervolgens ver onder de 300-puntengrens is gedoken, dringt de vraag zich op waar de markt een bodem zal vinden. De paniek en onrust werken toe naar een climax. Dit zou weer kansen kunnen bieden. Een groot aantal fondsen is voor de helft of zelfs een kwart van de prijs van vorig jaar te koop. BeursBulletin heeft inmiddels de aandelenportefeuilles zo ver afgebouwd, dat er weer ruimte is om bepaalde aandelen te kopen. Daarbij is het uiteraard zaak om het kaf van het koren te scheiden en het neerwaarts risico te blijven afdekken. De divergentie tussen de RSI en de AEX-index is hoopgevend, hoewel dit geen garantie is voor een stijging.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
AEX Verwachting