AEX daagt 340-puntengrens uit

De AEX-index toonde vorige week lef en daagde de 340-puntengrens uit. Vrijdag bereikte de AEX deze weerstand op een haar na, maar nam vervolgens opnieuw gas terug: -0,04% op 334,54 punten. Al sinds mei… De AEX-index toonde vorige week lef en daagde de 340-puntengrens uit. Vrijdag bereikte de AEX deze weerstand op een haar na, maar nam vervolgens opnieuw gas terug: -0,04% op 334,54 punten. Al sinds mei hangt deze barrière als een molensteen om de nek van de AEX. Zodra de AEX deze horde weet uit te nemen, breekt de index eindelijk eens uit de consolidatiefase van de afgelopen maanden. De per saldo hogere bodems die de afgelopen maanden zijn gevormd, voeren de druk steeds verder op. We zitten nog altijd op het puntje van onze stoel om de winstgevende posities uit te breiden bij een eventuele uitbraak.
Volgens het Britse Financial Times heeft het internationale toezicht op het herstel van de Griekse economie, de stresstesten voor de bankensector een maand uitstel gegeven. Door het uitstel kunnen niet alleen de resultaten over de eerste negen maanden van dit jaar meegenomen worden, maar tevens een kapitaalinjectie van € 1,7 miljard van de nationale bank.
De bouwproductie in de eurozone is in juli op maandbasis met 3,1% gedaald en op jaarbasis bedroeg de afname 7,5%. Volgens Eurostat zijn door de crisis veel bouwprojecten stilgevallen of liepen projecten vertraging op. Spanje kreeg zware klappen te verduren middels een krimp van 10,3%. Roemenië deed het evenwel aanzienlijk slechter met -28,3%. In Nederland nam de bouwproductie daarentegen met 0,7% toe.
De consumentenprijzen in de VS zijn in augustus met 0,3% gestegen. De kernprijzen, exclusief voeding en energie, bleven ongewijzigd ten opzichte van de voorgaande maand. Het Amerikaanse consumentenvertrouwen is in september onverwacht gedaald naar 66,6 versus 68,9 in augustus. Er werd juist een stijging verwacht naar 70. De stand van augustus bedraagt het laagste niveau sinds augustus vorig jaar. Hoofdonderzoeker Richard Curtin van de University of Michigan stelde: “Het consumentenvertrouwen is begin september gedaald, omdat consumenten de vooruitzichten voor de nationale economie (van de VS, red.) minder gunstig beoordelen”.
De AEX-index is sinds eind augustus met een indrukwekkende opmars bezig en heeft de druk op de weerstandszone rond 340-punten steeds verder opgevoerd. Deze weerstand is al sinds mei een plaaggeest voor de AEX. De wedstrijd tussen de ‘bears’ en de ‘bulls’ is evenwel nog niet beslist. Mocht de AEX er evenwel niet in slagen om deze loodzware weerstand te doorbreken, dan kunnen de negatief gestemde beren een aanval inzetten.
Gezien het per saldo neutrale beeld, handhaaft BeursBulletin een aantal kansrijke shortposities op zwak presterende fondsen en koestert bovendien sterk presterende fondsen. Wij staan derhalve scherp om onze winstgevende posities uit te breiden, zodra de AEX-index de weerstand rond 340 punten slecht, danwel de ‘trading range’ aan de onderkant verlaat. Zolang de stijgende steunlijn sinds mei intact is, hebben de stieren echter de beste kaarten in handen. Het blijft echter wachten op een definitieve uitbraak van de AEX.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in de AEX.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting