AEX daagt dalende trend uit

De AEX-index trok vorige week ten strijde en eindigde vrijdag 0,6% hoger op een stand van 337,14 punten. Hiermee opende de AEX de aanval op de bovenkant van de consolidatiedriehoek, die de afgelopen maanden… De AEX-index trok vorige week ten strijde en eindigde vrijdag 0,6% hoger op een stand van 337,14 punten. Hiermee opende de AEX de aanval op de bovenkant van de consolidatiedriehoek, die de afgelopen maanden is gevormd. De index daagt derhalve de dalende trend, die eind april is ingezet, uit. De blik is gericht op de top van juni, waarbij tevens de recente bodem rond 317 punten een belangrijk ijkpunt is. Zolang deze intact is, is een verder herstel mogelijk. Het is spannend of de AEX er nu in slaagt om uit het gevormde diamantpatroon te breken. De kans hierop wordt met de dag groter. Veel hangt af hoeveel impact de uitkomsten van de (geen) stresstest zal hebben op het sentiment.
AkzoNobel kwam vrijdag goed uit de verf na de publicatie van de tweedekwartaalcijfers. De omzet van het verf- en chemieconcern nam in de verslagperiode toe met 13% tot € 3,9 miljard. De winst voor rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie van goodwill bedroeg € 614 miljoen, terwijl er op een ebitda-winst van € 536 miljoen was gerekend. De ebitda-margedoelstelling voor eind 2011 van 14% is inmiddels behaald, want AkzoNobel behaalde het afgelopen kwartaal een marge van 15,7%.
Boskalis heeft een onderhandse plaatsing van obligaties succesvol afgerond. Met de opbrengst van circa € 354 miljoen wordt het overbruggingskrediet afgelost dat was aangewend voor de overname van maritieme dienstverlener Smit Internationale.
Drie Europese banken hebben hun kapitaalbuffers versterkt om de financiële markten gerust te stellen. Het gaat om het trio National Bank of Greece, het Sloveense Nova Ljubljanska Banka (NLB) en Banca Civica uit Spanje. De Europese Commissie (EC) heeft toestemming gegeven voor verlenging van de bestaande steunmaatregelen van de staat aan banken in Spanje en Portugal tot 31 december 2010. Eerder gaf de commissie ook al toestemming voor verlening van de staatssteun voor banken in Nederland, Zweden, Duitsland, Oostenrijk, Letland, Ierland, Spanje, Denemarken, Slovenië, Griekenland en Polen (oftewel vrijwel geheel Europa).
De AEX-index herstelde vorige week zeer krachtig, waarbij zelfs de top van juli werd overschreden. De dalende trend sinds eind april wordt stevig getest. De index zit al maanden gevangen in de hardnekkige consolidatiedriehoek. Het vlak lopende 200-daags voortschrijdende gemiddelde geeft eveneens de neutrale trend van de AEX sinds september vorig jaar weer. Sinds het begin van dit jaar is bovendien een diamantpatroon gevormd, waarbij een uitbraak uit dit betrouwbare (top)patroon niet lang op zich laat wachten.
BeursBulletin zit op het puntje van de stoel in afwachting van een uitbraak uit deze maandenlange consolidatiefase. Sterk presterende aandelen in de portefeuille worden gekoesterd, waarbij afscheid wordt genomen van de zwakkere broeders. Sterker nog, er zijn reeds vroegtijdig winstgevende shortposities in diverse zwakke fondsen ingenomen. Een uitbraak uit het diamantpatroon is doorgaans behoorlijk krachtig, waardoor ons geduld rijkelijk zou kunnen worden beloond. Ook hier geldt dus: geduld is een schone zaak. Het is echter wel wenselijk dat eveneens de kleinere fondsen de weg omhoog weten te vinden. De laatste weken laten juist deze fondsen het behoorlijk afweten, wat op risicoaversie duidt.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft posities in AEX, AkzoNobel en Boskalis.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting