AEX daalt door zorgen over Frankrijk

Vanaf de top in februari is de AEX meer dan 25% kwijtgeraakt. Deze week werd een dieptepunt op 265,85 punten bereikt. De 300-puntengrens werd als een luciferhoutje doorbroken en zo staan we 100 punten lager dan de top van 2011.

De Amsterdamse beurs werd geteisterd door de steeds verder escalerende schuldencrisis. Vorige week verlaagde… Vanaf de top in februari is de AEX meer dan 25% kwijtgeraakt. Deze week werd een dieptepunt op 265,85 punten bereikt. De 300-puntengrens werd als een luciferhoutje doorbroken en zo staan we 100 punten lager dan de top van 2011.

De Amsterdamse beurs werd geteisterd door de steeds verder escalerende schuldencrisis. Vorige week verlaagde kredietbeoordelaar S&P de kredietwaardigheid van de VS. Geruchten over Frankrijk zorgden eveneens voor de nodige turbulentie op de aandelenmarkten.

De koers van de 5 jaars CDS op Frankrijk, een soort verzekering tegen een faillissement, steeg richting $ 180, waarmee de kans op faillissement door de markt op 12,7% wordt geschat. De financiële waarden stonden dan ook zwaar onder druk.

Op week- en dagbasis zit de AEX in een sterk neerwaartse trend, waarbij de val werd gestuit door het 50% Fibonacci retracement level. Dit steunniveau wordt berekend vanaf de low in 2009 tot aan de high van dit jaar. Een garantie dat de AEX niet verder daalt, is dit evenwel niet. Bij een doorbraak zou de AEX richting het 61,8%-Fibonacci retracement level kunnen dalen wat overeenkomt met circa 250 punten.

De forse correctie biedt de mogelijkheid om ondergewaardeerde aandelen op een lager niveau te kopen. De RatioPortefeuille heeft weliswaar last van tegenwind, maar deze strategie heeft de afgelopen jaren diverse correcties getrotseerd. De RatioPortefeuille staat sinds de start in februari 2008 46,8% in de plus, terwijl de Eurostoxx50 daarentegen 50,4% verloor.

Onze ProtectiePortefeuille profiteert juist van de huidige turbulente marktomstandigheden. Zo breidden posities in onder meer goud, zilver en shortposities op onder meer de Franse CAC40 de winst steeds verder uit. De ProtectiePortefeuille staat dit jaar op een winst van 86,3%, terwijl de AEX dit jaar op een verlies staat van circa 23,3%.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Drs. Harm van Wijk
De auteur heeft posities in de AEX.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

AEX Verwachting