AEX daalt in aanloop naar QE2

De AEX-index sloot woensdag 0,9% lager op 339,05 punten in aanloop naar de bekendmaking van de extra steunmaatregelen door de Fed. De AEX-index heeft nog steeds moeite om af te rekenen met de hardnekkige… De AEX-index sloot woensdag 0,9% lager op 339,05 punten in aanloop naar de bekendmaking van de extra steunmaatregelen door de Fed. De AEX-index heeft nog steeds moeite om af te rekenen met de hardnekkige 340-puntengrens. Een doorbraak behoort nog steeds tot de mogelijkheden, mits de stijgende steunlijn sinds eind mei intact blijft. Een groot aantal andere wereldindices zoals de Duitse DAX-index, Europese Next150-index, Hang Seng en de Nasdaq100-index, heeft al de weg omhoog gevonden en het recordniveau van dit jaar aangescherpt.
Autobrancheorganisaties Bovag en Rai Vereniging stellen dat de verkoop van nieuwe personenauto’s blijft stijgen. In oktober werden op jaarbasis 23,3% meer nieuwe auto’s verkocht. Vooral de zuinigste autoÂ’s vinden gretig aftrek, waarvoor (nog) geen aanschafbelasting en wegenbelasting hoeft te worden betaald.
Volgens Automatic Data Processing is de werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven vorige maand met 43.000 banen gegroeid ten opzichte van een maand eerder. In een eerdere raming van de wereldmarktleider in salarisstrookverwerkingen, kromp de werkgelegenheid in het bedrijfsleven in september nog met 39.000 banen. Dit cijfer werd herzien tot een daling van 2000 banen. Het ADP-cijfer wordt een aantal dagen eerder gepubliceerd dan de officiële banencijfers die door de Amerikaanse overheid worden bekendgemaakt. Aanstaande vrijdag wordt door marktvorsers ingezet op een banengroei van 75.000.
Uit cijfers van detacheringsbureau Challenger, Gray & Christmas, blijkt dat Amerikaanse bedrijven vorige maand bijna 38.000 werknemers hebben ontslagen, oftewel een stijging van 2,2% op maandbasis. Op jaarbasis ligt het aantal geplande ontslagen bij Amerikaanse bedrijven echter 32% lager.
Gisteravond ontvouwde de Fed onder aanvoering van voorman Ben S. Bernanke het pakket aan extra steunmaatregelen aan. In het kader van ‘Quantitative Easing’, oftewel ‘QE2’, zal de geldpers in een nog hogere versnelling worden gezet. Gisteravond maakte de Federal Reserve Board bekend tot medio volgend jaar voor een bedrag van $ 600 miljard dollar aan staatsobligaties op te gaan kopen. Analisten van Goldman Sachs stelde dat het inkoopprogramma van de Fed de komende jaren zal uitkomen op een slordige $ 2000 miljard.
De AEX-index nam gisteren opnieuw wat gas terug waardoor er opnieuw afstand werd genomen van de ‘highs’ van de afgelopen maanden. Olietanker Royal Dutch Shell noteerde woensdag ex-dividend wat een enigszins drukkend effect had op de AEX daar het fonds een indexzwaargewicht is. De weerstandszone rond 340 punten geeft zich niet zonder slag of stoot gewonnen. Het is in ieder geval belangrijk dat de AEX de ‘uptrend’ sinds mei weet vast te houden. De AEX zou overigens richting 320 punten of zelfs 310 punten kunnen dalen zonder dat het positieve beeld teniet wordt gedaan.
De AEX blijft nog steeds gevangen in de neutrale bandbreedte van de afgelopen maanden. Door het combineren van strategieën, hebben diverse portefeuilles van BeursBulletin eveneens in zijwaartse markten een mooi rendement behaald. De in september gelanceerde SuperMomentumPortefeuille en de in 2008 geïntroduceerde RatioPortefeuille scherpten het recordniveau verder aan. In de zijwaartse markt profiteerden abonnees op OptieAlert van het verdampen van optiepremies. Zodra de AEX een duidelijke richting inslaat, kunnen ook onze trendvolgende systemen daarvan gaan profiteren.
 
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com

Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in de AEX en Royal Dutch Shell.
 
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
 
AEX Verwachting