AEX daalt na uitkomst Fed-vergadering

Dinsdag nam de AEX wat gas terug en sloot 0,3% lager op 338,95 punten. De AEX-index opende de afgelopen weken de aanval op de belangrijke 340-puntengrens. Dat deze barrière taai is, bewijst het afketsen… Dinsdag nam de AEX wat gas terug en sloot 0,3% lager op 338,95 punten. De AEX-index opende de afgelopen weken de aanval op de belangrijke 340-puntengrens. Dat deze barrière taai is, bewijst het afketsen van de AEX op deze weerstandszone sinds mei. Het zou derhalve een krachtig teken van kracht zijn zodra de AEX deze weerstandszone doorbreekt. Zolang de AEX onder de 340-puntenzone beweegt, blijft de index gevangen in een maandenlange consolidatiefase. Zolang de stijgende steunlijn sinds mei intact is, blijven de stieren evenwel aan zet. Het is echter wachten op een duidelijke doorbraak van de AEX. Woensdagochtend dook de AEX-index reeds bij opening in de min.
Vanwege een begrotingstekort van € 24 miljard, stijgt de staatsschuld naar een recordniveau van € 406 miljard. Gisteren werd op Prinsjesdag de Miljoenennota gepresenteerd. Volgens De Jager is het nu tijd om de geldkraan dicht te draaien de begroting op orde te brengen. De demissionaire minister van Financiën treft in ieder geval bezuinigingsmaatregelen ter grootte van € 3,2 miljard. Daarbij worden onder meer ambtenarensalarissen niet ontzien. De partijen die momenteel druk aan het onderhandelen zijn over een aanstaand minderheidskabinet, VVD, PVV en CDA, zijn voornemens vanaf 2015 structureel minder uit te geven. Alle drie partijen willen in ieder geval snoeien in de bureaucratie.
De prijzen van Nederlandse koopwoningen zijn in augustus opnieuw gedaald op jaarbasis. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren woningen vorige maand gemiddeld 0,4% goedkoper. De prijzen van koopwoningen zijn sinds februari 2009 onafgebroken lager dan een jaar eerder, met dien verstande dat de prijsdaling in de loop van dit jaar geleidelijk kleiner is geworden. Op jaarbasis werden er evenwel circa 9% meer bestaande huizen verkocht in Nederland.
Het aantal in aanbouw genomen huizen in de VS bedroeg in augustus 598.000 eenheden, wat is het hoogste niveau in vier maanden tijd is. In de maand juli lag het bouwtempo nog op 541.000 nieuwe huizen per jaar. Het aantal afgegeven nieuwe bouwvergunningen nam eveneens toe: tot 569.000 op jaarbasis versus 559.000 in juli.
De Federal Reserve (Fed) heeft gisteren aangegeven voorlopig geen nieuwe maatregelen te zullen treffen om de Amerikaanse economie verder te stimuleren. Wel staat de Fed klaar om in te grijpen als het economisch herstel verder vertraagt. Het stelsel van Amerikaanse centrale banken heeft de rente ongemoeid gelaten op een historisch gezien laag niveau tussen 0% en 0,25%. Eerder pompte de Fed al ruim $ 1700 miljard in de markt met opkoopoperaties van bijvoorbeeld staatsobligaties.
De AEX-index deed de afgelopen dagen zijn uiterste best om de weerstandszone rond 340 punten te doorbreken. De druk op de weerstandszone rond 340-punten werd door de AEX steeds groter. Vooralsnog zonder resultaat waardoor de AEX gevangen blijft in de neutrale bandbreedte van de afgelopen maanden. De kleinere fondsen, verenigd in Amsterdamse SmallCap-index, blijven aanzienlijk achter bij de grotere broers AEX-index en de MidCap-index. Bovendien heeft de Euronext 150, die de koersontwikkeling van de Europese middelgrote fondsen illustreert, evenals de MidCap-index, reeds de jacht geopend op de top van dit jaar. Daarentegen presteren de “Zuidelijke” indices, zoals de Portugese PSI20-index, de Italiaanse MIB-index en de Spaanse IBEX35, ronduit dramatisch. De ‘credit default swaps’ op Ierland zijn de afgelopen dagen verder opgelopen naar nooit eerder vertoonde hoogtes. Dat betekent dat het vertrouwen nog niet helemaal terug is bij beleggers.
Zodra de AEX de 340-weerstandszone weet te doorbreken, kunnen wij onze winstgevende posities uit te breiden. Zolang de weerstand daarentegen evenwel intact is, en de stijging niet breed wordt gedragen, handhaaft BeursBulletin een aantal kansrijke shortposities.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in de AEX.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting