AEX daalt na uitspraken Obama

De Amsterdamse beurs kwam eind vorige week veder onder druk te staan. Vrijdag sloot de AEX-index 0,8% lager op 329,48 punten. Nadat de korte termijn steunzone rond 334 punten werd doorbroken, zakte de… De Amsterdamse beurs kwam eind vorige week veder onder druk te staan. Vrijdag sloot de AEX-index 0,8% lager op 329,48 punten. Nadat de korte termijn steunzone rond 334 punten werd doorbroken, zakte de AEX steeds verder weg. Hiermee corrigeert de AEX scherp binnen de stijgende trend sinds maart vorig jaar. Deze positieve trend begint derhalve wat haarscheurtjes te vertonen. De AEX heeft echter nog behoorlijk wat dalingsruimte voordat de trend negatief wordt.
Beleggers werden vrijdag wakker met uitstekende cijfers van Beter Bed. De beddenspecialist behaalde in het vierde kwartaal 9% meer omzet op jaarbasis. Daardoor steeg de omzet over heel 2009 met 1%. Beter Bed verwacht over het boekjaar 2009 een nettowinst van € 23,5 miljoen te behalen versus € 22,1 miljoen in 2008.
Gerrit Zalm vindt het onterecht dat in het onderzoek naar de oorzaken van de kredietcrisis, de pijlen vooral zijn gericht op toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). Volgens de ex-minister van Financiën, lijkt het erop dat een zondebok wordt gezocht. De afgelopen week lagen DNB en president Nout Wellink [terecht] onder vuur omdat er te laat en onvoldoende ingegrepen werd. Het oordeel over Zalm’s rol bij DSB door DNB moet nog geveld, hetgeen waarschijnlijk de verklaring is voor Zalm’s milde uitspraken.
De industrie in de eurozone ontving in november 2009 op maandbasis 1,6% meer nieuwe orders. Op jaarbasis lag het aantal nieuwe orders 1,5% lager (oktober -14%). De autoproductie in het Verenigd Koninkrijk is in 2009 met ruim 30% gedaald. De maand december kende een opleving dankzij een stimuleringsprogramma van de Britse overheid om nieuwe auto’s te kopen. Groot Brittannië is de laatste grote economie die zich officieel nog in een recessie bevindt, met zes sequentiële kwartalen van krimp.
Barack H. Obama maakte geen vrienden op Wall Street met zijn voornemens om beperkingen op te leggen aan het handelen voor eigen rekening bij banken. De zogenoemde ‘proprietary trading desks’ van commerciële banken, zouden hierdoor niet meer met hun het kapitaal van spaarders kunnen gokken. De vraag is of dit geen afleidingsmanoeuvre is van de Amerikaanse president. Goldman Sachs droeg een groot deel bij aan de campagnekas van Obama en zal deze investering willen zien renderen.
General Electric rapporteerde vrijdag meevallende kwartaalresultaten. Het Amerikaanse conglomeraat zag de nettowinst in het vierde kwartaal van 2009 met 19% dalen tot $ 2,94 miljard.
De AEX-index zette de afgelopen week weliswaar een aanval in op de top rond 345 punten, maar wist dit niveau niet meer te bereiken. Sterker nog, de AEX corrigeerde vervolgens sterk waarbij de steunzones rond 338 en 334 werden doorbroken. De AEX-index staat nu voor de uitdaging om de stijgende trend sinds maart te handhaven. De index zal in ieder geval boven de steunzone rond 296 punten moeten blijven. Een doorbraak hiervan zal de valluiken waarschijnlijk opnieuw doen openen. Het 38,2% Fibonacci retracement level, gerekend vanaf de bodem in oktober en november tot aan de top op 345 punten, heeft zich als eerste natuurlijke steunniveau opgeworpen. De vraag is nu of deze stand weet te houden of dat deze binnenkort eveneens het veld moet ruimen.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in Beter Bed.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting