AEX daalt ondanks overnamenieuws Unilever en Wal-Mart

De AEX kwam maandag goed uit de startblokken, mede dankzij overnamenieuws van Unilever en Wal-Mart. Desondanks wist de AEX-index de winst niet vast te houden en sloot fractioneel lager op 337,17 punten…. De AEX kwam maandag goed uit de startblokken, mede dankzij overnamenieuws van Unilever en Wal-Mart. Desondanks wist de AEX-index de winst niet vast te houden en sloot fractioneel lager op 337,17 punten. De AEX-index heeft nog steeds moeite om de zware barrière rond 340 punten te doorbreken. De Amsterdamse hoofdgraadmeter blijft derhalve gevangen in de maandenlange neutrale consolidatiefase. Zolang de stijgende steunlijn sinds mei intact is, is een aanval op de onderhavige weerstand opportuun. De vraag is echter of de index voldoende kracht weet te verzamelen om de weerstand rond 340 punten definitief te slechten.
Wouter Bos heeft het motto ‘links praten, rechts vullen’ (opnieuw) in de praktijk gebracht. Sinds hij als minister van Financiën afzwaaide, kon hij van een riante wachtgeldregeling genieten. De ex-minister van Financiën wordt nu partner bij KPMG en zal verantwoordelijk zijn voor de adviestak Publieke Sector en Gezondheidszorg. Eerder dit jaar heeft Bos ons achtergelaten met enorme schulden door onder meer Fortis en ABN Amro op te kopen en een portefeuille met Amerikaanse probleemhypotheken van ING, waarop zo’n $ 2 miljard moet worden afgeboekt. Bovendien verstrekte hij massale steunpakketten aan noodlijdende financiële instellingen. Tevens strooide Bos met miljarden aan garantieregelingen. Bos zal bij KPMG jaarlijks een slordige € 400.000 toucheren op basis van een vierdaagse werkweek.
In de eurozone hebben de banken vorige maand 1,2% meer leningen uitgezet bij bedrijven en huishoudens dan in augustus 2009. In juli bedroeg de groeivoet volgens de Europese Centrale Bank (ECB) 0,8%. Huishoudens namen in augustus € 14 miljard aan extra krediet op, vooral ter financiering van huizen.
Een Britse aannemer dacht er in Engeland anders over. De aannemer in kwestie metselde de ingang van een Barclays-filiaal in het Britse Dorset dicht, uit protest tegen het gebrek aan krediet dat voor kleine ondernemers beschikbaar is. Hij onderbouwde zijn ludieke actie als volgt: “Een lening loskrijgen bij de bank is hetzelfde als tegen een stenen muur praten”. De ondernemer was gedwongen om uit te wijken naar het filiaal in Dorset, daar zijn originele doelwit, zijnde een filiaal van NatWest, omsingeld was door de politie in verband met een ander incident.
In Europa en Amerika werden beleggers getrakteerd op overnamenieuws. Unilever stal binnen de AEX-index de show door shampoofabrikant Alberto Culver over te nemen voor circa $ 3,8 miljard. In Amerika was retailer Wal-Mart eveneens op overnamepad door het Zuid-Afrikaanse Massmart voor meer dan $ 4 miljard te willen overnemen.

Ondanks het overnamenieuws nam de AEX gas terug en is daarmee nog steeds in gevecht met de weerstandsgrens rond 340 punten, die al sinds mei als een ‘zwaard van Damocles’ boven de markt zweeft. De AEX is vorige week sterk opgeveerd vanaf de 330-puntengrens, waarmee mogelijk opnieuw een hogere bodem is gevormd.
Aangezien de AEX nog steeds niet heeft afgerekend met de weerstand rond 340 punten, houdt BeursBulletin de posities klein. We blijven bovendien geduld betrachten totdat de AEX richting heeft gekozen. Een doorbraak van de 340-puntenzone zou de weg vrij kunnen maken richting het hoogtepunt van dit jaar. Een aantal Amerikaanse en Europese indices heeft de aanval inmiddels ingezet op de top van dit jaar. Nu is het zaak voor de AEX om dit voorbeeld te volgen.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in de AEX.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting