AEX daalt ondanks toename vertrouwen eurozone

Het consumenten- en producentenvertrouwen in de eurozone is opnieuw gestegen. Desondanks sloot de AEX maandag 0,5% lager op 315,58 punten. Daarmee blijft de AEX aan de onderkant van de maandenlange consolidatiezone… Het consumenten- en producentenvertrouwen in de eurozone is opnieuw gestegen. Desondanks sloot de AEX maandag 0,5% lager op 315,58 punten. Daarmee blijft de AEX aan de onderkant van de maandenlange consolidatiezone tussen 300 punten en 340 punten. Vorige week bereikte de AEX bijna de dieptepunten van dit jaar net boven de 300-puntengrens, waarmee de belangrijke steunzone van de afgelopen maanden opnieuw werd getest. De 300 puntengrens bewees sinds september vorig jaar diverse keren zijn waarde. Zolang de AEX boven deze belangrijke steungrens weet te blijven, biedt dit koopkansen voor beleggers.
Het vertrouwen van consumenten en ondernemers in de economie van de eurozone steeg in augustus naar 101,8 versus 101,3 in juli. In Groot-Brittannië en Duitsland liet de vertrouwensindex deze maand de sterkste stijging zien. Nederlandse consumenten en ondernemers waren daarentegen juist veel pessimistischer over de economische vooruitzichten ten aanzien van de economie in de eurozone.
Japan trekt alle registers open om de (reeds decennia) kwakkelende economie aan te zwengelen. De Japanse premier Naoto Kan heeft een stimuleringspakket ter grootte van ¥ 920 miljard (circa € 8,5 miljard) uit de hoge hoed getoverd. Tegelijk meldde de Japanse centrale bank de monetaire teugels nog wat verder te zullen laten vieren. “De neerwaartse risico’s voor de economie nemen toe, maar wij staan klaar om in actie te komen als dat nodig is”, aldus Kan. Vanwege een gebrek aan binnenlandse vraag kampt Japan al decennia lang met deflatie, waarbij het land last heeft van een sterke yen. Onlangs bereikte de Japanse munt het hoogste niveau in vijftien jaar versus de Amerikaanse dollar en noteerde een hoogste punt sinds 2001 ten opzichte van de euro.
‘Joe Sixpack’ heeft in juli 0,4% meer uitgegeven dan in de voorgaande maand. Daarnaast maakte het Amerikaanse ministerie van Handel bekend dat de persoonlijke inkomens van Amerikaanse consumenten in juli gemiddeld met 0,2% zijn toegenomen op maandbasis.
De Amsterdamse hoofdgraadmeter noteert net boven de belangrijke steungrens rond 300 punten. Deze steunzone wist sinds september vorig jaar diverse malen de AEX voor een verdere daling te behoeden. Zolang de AEX boven de 300 puntengrens weet te blijven, biedt dit perspectief voor onze longposities. De AEX-index bereikte in april een piek rond 360 punten. Mocht de AEX deze steungrens daarentegen toch doorbreken, dan zou de index daarmee de stijgende trend sinds vorig jaar maart verlaten.
Het is een veeg teken dat de AEX opnieuw onder het 200-daags voortschrijdend gemiddelde noteert. We houden derhalve de vinger aan de pols. Zodra de index richting heeft gekozen, kunnen wij onze posities verder uitbreiden. De AEX zal uiteraard eerst uit de neutrale zone tussen 300 punten en 340 punten moeten breken. Zolang de AEX zijwaarts blijf bewegen, biedt dit kansen voor onze neutraal gepositioneerde portefeuilles zoals OptieAlert en de recent gelanceerde FuturePortefeuille. Deze portefeuilles kunnen ook van een zijwaarts bewegende markt profiteren.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in de AEX en de euro.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting