AEX daalt verder

Vrijdag ging de AEX (wederom) fors onderuit: -4,6% op 245,92 punten. Eerder op de dag werd zelfs een laagste punt van 232,43 punten bereikt. Winstwaarschuwingen en recessievrees deden beleggers weer naar… Vrijdag ging de AEX (wederom) fors onderuit: -4,6% op 245,92 punten. Eerder op de dag werd zelfs een laagste punt van 232,43 punten bereikt. Winstwaarschuwingen en recessievrees deden beleggers weer naar de nooduitgang snellen. Het technische beeld van de afgelopen tijd is hetzelfde gebleven: de dalende trend blijft onverminderd intact. Weliswaar houdt de divergentie tussen de AEX en koopkrachtindicator RSI stand, maar dit heeft de index niet behoed voor een verdere daling. Het wachten is op een selling climax waarbij de ultieme bodem wordt gevormd. Het is een hachelijke zaak om hierop te anticiperen.
De beurscrash zet zich voort. Slechts enkele fondsen werden gespaard. Dat de risicoperceptie groot is, blijkt wel uit de dramatische dalingen van de small- en de midcaps. Zolang deze (kleinere) fondsen niet worden gekocht, hoeven we niet op een structureel herstel rekenen. Uiteraard kunnen er hier en daar fondsen zijn die (fors) stijgen. Deze stijgingen zijn echter slechts een rimpeling binnen de lange termijn dalende trend.
De problemen met banken breiden zich steeds verder uit. In België is ditmaal KBC het slachtoffer, in Koeweit werd de tweede bank van het land geholpen door de centrale bank. In Oostenrijk is Kommunalkredit-bank in onderhandeling over een noodpakket. Ook een aantal vermogensbeheerders ondervindt problemen. Wilgenhaege ontslaat twaalf medewerkers. De waarde van hun beleggingen is sterk afgenomen en verschillende garantieproducten staan er slecht voor.
Welgeteld een tweetal fondsen wist binnen de AEX de weg omhoog vinden: Ahold (+10,7%) en ASML (+3,9%). De Zaanse grootgrutter rapporteerde een meevallende omzetgroei ad 3,9% over het derde kwartaal. Midcap-fonds BinckBank won 1,5%. De internetbroker meldde een meevallend kwartaalresultaat en een sterke groei (+5,9%) van het aantal rekeninghouders. Maandag presenteren DSM en TNT de derdekwartaalresultaten.
De Amerikaanse beurzen daalden eveneens weer fors, al liepen ze de verliezen gedurende de handelssessie enigszins in. Ook in Amerika heerst recessievrees. Een positieve noot vormden de bestaande huizenverkopen over de maand september. Deze verkopen stegen zowaar met 5,5%. Hieruit zouden beleggers kunnen concluderen dat de huizenmarkt weer wat herstelt. De deelsector homebuilders steeg gedurende de dag ruim 5%. Maandag worden de verkoopcijfers van nieuwe huizen gepubliceerd.
Vrijdag sloot de AEX (opnieuw) de week af met verlies. Sinds begin dit jaar is de AEX meer dan gehalveerd. Positief bekeken, betekent een herstel tot 490 punten een stijging van 100%. Het laat zich uiteraard moeilijk voorspellen wanneer er een herstel plaatsvindt. Het is niet te hopen dat Japan een leading indicator is voor het Westen, want dan kunnen we een zeer lange en strenge winter verwachten. De Japanse index toont het resultaat van een pappen-en-nathouden-beleid. In het Westen gebeurt nu vrijwel hetzelfde: de centrale banken en overheden pompen miljarden in een ziek financieel systeem dat bezweek onder grootschalige (vastgoed)speculatie. Beleggers en bedrijven en burgers kunnen nu de rekening betalen, terwijl bankiers een bonus ontvangen.
Technisch bezien, blijft het beeld verontrustend. De dalende trends zijn hardnekkig, waarbij het een lange tijd kan duren voordat deze omgebogen kunnen worden. Het is de vraag of de divergentie die de koopkrachtindicator RSI vertoont ten opzichte van de AEX, nog een stimulans kan vormen voor de AEX. BeursBulletin houdt niet voor niets short-posities aan. Dit jaar hebben wij op deze manier onze (beperkte) aandelenposities prima weten af te dekken. Hiermee worden de (beperkte) verliezen op aandelenposities gecompenseerd. En terwijl de AEX-index vrijwel is gehalveerd, boeken IndexAlert en de ProtectiePortefeuille nog steeds record na record.